icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Functies van een oven

Welke functies kun je allemaal vinden op de ovens die vandaag de dag in de winkel staan? Wat heb je waarvoor nodig?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Hetelucht

Oven3Een ventilator blaast de hitte die van de warmte-elementen afkomt door de ovenruimte. Zo wordt de hitte gelijkmatig verdeeld, en kun je meerdere bakplaten tegelijk gebruiken. Een heteluchtoven hoef je ook net wat minder heet in te stellen dan een conventionele oven zonder ventilator.

Volgens professionele bakkers is het voor sommige gerechten beter om de heteluchtfunctie uit te zetten, zoals bij soesjes en soufflé. Maar de gemiddelde hobbykok zal eigenlijk alleen maar voordeel hebben van de heteluchtfunctie.

Grill

OvenDe grill bestaat uit een hitte-element in het plafond van de oven. Dit spiraalvormige warmte-element wordt in rap tempo zeer heet. Het zorgt voor een heel specifieke manier van bereiden. Vaak wordt de gril ingezet om gerechten van een krokant korstje te voorzien.

Soms is een oven ook voorzien van een draaispit. In combinatie met de grillfunctie kun je zo grote stukken vlees aan alle kanten gelijkmatig roosteren.

Stoom

In de afgelopen 10 jaar is de stoomoven van een obscuur niche-product uitgegroeid tot een must-have voor elke zichzelf respecterende hobbykok die graag wil uitpakken met gezonde en gevarieerde gerechten.

Er zijn supergeavanceerde stoomovens die op hogedruk werken, maar ook veel eenvoudigere ovens die je niet eens meer op de waterleiding hoeft aan te sluiten. Deze hebben een stoomfunctie waarbij stoom wordt gegenereerd uit een reservoir dat je gewoon kunt vullen met water uit de kraan.

Een stoomfunctie kan worden gebruikt om gerechten te stomen, maar je kunt er ook een knapperig korstje mee maken bij brood of andere gerechten.

Magnetron

Een oven met magnetronfuntie is iets anders dan een combimagnetron, oftewel een magnetron met een heteluchtfunctie. Een oven met magnetronfunctie is in eerste instantie bedoeld als oven, maar je kunt hem ook als magnetron gebruiken.

Bij een combimagnetron, die dus in eerste instantie is bedoeld als magnetron, kun je geen metalen roosters en producten gebruiken. In een oven met magnetronfunctie hoef je de chromen rekken en roosters er niet uit te halen: de chromen onderdelen zijn zó gemaakt dat ze niet gaan vonken als je de magnetronfunctie gebruikt.

Een oven met magnetronfunctie scheelt ruimte als je maar zelden een magnetron gebruikt. Heb je regelmatig gerechten op te warmen of te ontdooien, dan kun je beter een aparte magnetron kopen. 

Lees meer over magnetronovens.  

Andere functies

Een aantal andere functies en handigheidjes die je bij ovens kunt aantreffen zijn:

  • Kerntemperatuurmeter. Dit is een thermometer die je in het gerecht stopt als het de oven ingaat en erin laat zitten. De kerntemperatuurmeter geeft een signaal als het gerecht een bepaalde kerntemperatuur heeft bereikt. Bij de luxere ovens kun je zelfs de oven automatisch laten uitschakelen als het gerecht de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
  • Luchtvochtigheidssensor. Ovens met deze functie kunnen aan de hand van de luchtvochtigheid in de oven bepalen wanneer een baksel, zoals een cake of een brood, gaar is. Je hoeft dus nooit meer te gissen.
  • Apart instelbare boven- en onderwarmte. Bij bepaalde gerechten kan het handig of zelfs nodig zijn om de hitte alleen van boven of onder te laten komen. Bij een oven met apart instelbare boven- en onderwarmte is dat geen probleem.
  • Zelfreinigende wand. Er zijn 2 systemen waarmee ovens makkelijker schoon te houden zijn: katalysatorplaten en pyrolysewanden.

Lees meer over fornuizen met een ovenfunctie.