icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Oven kopen: waar let je op?

Het principe van de oven is al duizenden jaren oud. Een relatief kleine, afsluitbare ruimte wordt zeer warm gemaakt, waardoor voedsel erin gaart. En ook in een moderne keuken heeft de oven nog steeds een vaste plek. Wat zijn de mogelijkheden en welke soorten ovens zijn er?

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Verschillende soorten ovens

Inbouw of vrijstaand

Welk model oven je kiest, is afhankelijk van de beschikbare ruimte en het gebruik. In een keuken op maat is een inbouwoven voor de hand liggend. Een vrijstaande oven kun je makkelijk verplaatsen. Vrijstaande modellen zijn vaak klein en goedkoop, maar ook minder uitgebreid. Er zijn ook fornuizen die voorzien zijn van een oven.

Elektriciteit of gas

De meeste ovens werken op elektriciteit, een klein deel werkt op gas. Gasovens zijn goedkoop in gebruik, snel op temperatuur, maar niet nauwkeurig in te stellen en hebben beperkte mogelijkheden. Bij elektrische ovens zijn de mogelijkheden eindeloos, evenals de afmetingen.

Functies van een elektrische oven

 • Hetelucht
 • Grill
 • Stoom
 • Magnetron
 • Ontdooien

Lees meer over verschillende functies van een elektrische oven

Grill-bakoven

Met een grill-bakoven wordt een kleine vrijstaande oven bedoeld, met alleen basale ovenfuncties. Met de oven maak je eenvoudige gerechten zoals pizza’s en ovenschotels, maar ook grillgerechten. Het oventje heeft vaak een inhoud van zo’n 30 liter.

Magnetronoven of combimagntron

Een magnetronoven met een hetelucht- en/of grillfunctie wordt ook wel een combimagnetron genoemd. Lees meer over magnetrons.

Koopadvies_channel1

2
Waar moet je nog meer op letten?

Bij de aanschaf van een oven komt toch meer kijken dan je denkt. Met onze kooptips kies je de oven die bij je past.

Bekijk hoe de oven werkt

Vraag je voor je aankoop goed af waar je de oven voor wilt gebruiken. Deze afweging heeft namelijk invloed op de functionaliteiten van je oven en de prijs. Ovens verschillen onderling in opwarmsnelheid, nauwkeurigheid van temperatuur en energieverbruik. Over het algemeen geldt, dat je voor meer functies en gebruiksgemak ook meer betaalt.

Ovendeur

De deur van een oven kan behoorlijk in de weg zitten. De meeste ovens hebben een ovendeur die je er gemakkelijk uit kunt halen en schoonmaken. Helemaal handig is een zogenoemde ‘sliding’ ovendeur: die schuif je na het openen onder de oven weg.

Veiligheid

Nieuwe ovens hebben vaak de volgende veiligheidsinnovaties:

 • Koele ovendeur.
 • Koelsysteem voor het bedieningspaneel en handvat en zorgt dat de oven na gebruik snel afkoelt.
 • Handgrepen, knoppen en deuren van kunststof of (kunst)rubber worden minder snel warm.

Veilig voor kinderen

Plaats de oven buiten het bereik van kinderen. Is dat niet mogelijk, denk dan aan een ovendeurbeschermer en ovendeurslot.

 • Een ovendeurbeschermer is een kunststoffen rekje, dat je voor de ovenruit monteert.
  Dit voorkomt dat kinderen de hete ovenruit kunnen aanraken.
 • Een kinderslot op de ovendeur voorkomt niet alleen dat een kind een hete oven kan openmaken,
  maar ook dat hij de ovendeur als opstapje gebruikt. Er bestaan ovens met een ingebouwd kinderslot.

Ovendeurbeschermers en kindersloten voor op de (oven)deur koop je in (web)winkels met kinderveiligheidsproducten, zoals babyspeciaalzaken.

Ontdooien

Sommige ovens hebben een ontdooifunctie. De oven wordt dan iets boven kamertemperatuur gebracht. Stel je er niet veel van voor: ontdooien in de magnetron gaat veel beter.

Energielabel

Elektrische ovens en gasovens hebben een apart energielabel. Dit label geldt alleen ten opzichte van ovens die even groot zijn. Een kleine oven met label C kan dus minder energie verbruiken dan een grote met label A. Als je wilt weten hoeveel energie je oven echt gebruikt, let dan op het energieverbruik in kWh.

Let op: bij heteluchtovens worden 2 soorten verbruik in kWh aangegeven: 1 voor als de heteluchtfunctie is ingeschakeld (herkenbaar aan het ovensymbooltje met de ventilator), en 1 voor zonder. (Combi)magnetrons, stoomovens, grill-bakoventjes en draagbare ovens hebben geen energielabel.

 

3
Wat zegt de prijs?

De productvergelijker van de Consumentenbond maakt voor de dagelijkse update gebruik van webwinkelinformatie, waaronder voorraadstatus en prijzen van Kieskeurig.nl. Consumenten kunnen daardoor in ongeveer 70 populaire productgroepen de prijzen van zo'n 500 webwinkels met elkaar vergelijken.

De Consumentenbond vermeldt op de website welke online winkels het Thuiswinkel Waarborg of het Webshop Keurmerk hebben. Deze keurmerken hebben tweezijdige algemene voorwaarden afgesloten met de Consumentenbond en zijn aangesloten bij De Geschillencommissie.

Vergelijk ovens in onze vergelijker

MacBook_vergelijker_ovens
illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Wil je meer weten over een product? Nieuwsgierig wat de ervaringen zijn van anderen? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...