icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Een oven schoonmaken

Een oven schoonmaken kan een vervelend klusje zijn. Met wat voorbereidend werk wordt de oven minder vies. Wie niet onder poetsen uitkomt, komt met een borstel en soda al een heel eind.  
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


Voorkomen

Oven3Voorkomen is beter dan genezen. Bereid je een gerecht dat bijvoorbeeld vet of saus kan 'lekken', zoals lasagne of grillgerechten aan een spit, leg deze gerechten dan in een grote ovenschaal met een laagje water of leg een stuk aluminiumfolie of bakpapier op de bakplaat. Let bij dat laatste wel op dat het bakpapier de verwarmingselementen niet raakt of ventilatieopeningen afdekt.

Deur schoonmaken

Maak het glas van een ovendeur pas schoon als de oven is afgekoeld. Een koud schoonmaakmiddel kan de hete ruit namelijk doen barsten.

Gasovens

Gasovens worden bijna niet meer verkocht. Mocht je nog een gasoven hebben, maak dan de branderbuizen schoon met een harde borstel.

Elektrische oven

Voor het schoonmaken van elektrische ovens of heteluchtovens kun je een speciale ovenreiniger kopen voor het schoonmaken van de wanden en grillelementen. Deze middelen zijn wel behoorlijk agressief. Spoel je oven na het gebruik van deze middelen even na met water waarin wat azijn is opgelost.

Heteluchtoven

Dit apparaat bevat een ventilator en soms een vetfilter. Maak het vetfilter tijdig met een borstel en sterke sop schoon. Als het vetfilter verstopt is, gaat de oven namelijk stinken en kan hij blauw gaan walmen. Bovendien raakt de circulatie verstoord en dat resulteert in baksels die niet helemaal gaar zijn. Maak de ventilator voorzichtig schoon: de schoepen mogen niet verbuigen.

Zelfreinigende oven

Een zelfreinigende oven heeft een binnenoppervlak van zogeheten katalysatorplaten, die het opgespatte vuil moeten verbranden tot as. Deze platen moet je regelmatig schoonmaken met lauw water. Nadeel van deze platen is dat je ze moet vervangen, zodra ze 'glad' aanvoelen.

Pyrolyse-ovens reinigen nog grondiger en gemakkelijker. De oven wordt dan tot zeer hoge temperaturen opgestookt (ongveer 500°C), waardoor alle resten worden omgezet in as. Dit dient hierna slechts opgeveegd te worden. Dit soort ovens verbruiken erg veel energie.

Handleiding

Elke oven is weer anders en vaak zetten de fabrikanten tips wat betreft het schoonmaken in de handleiding. Lees dus, voor je al te hard denkt te moeten schrobben, eerst de handleiding van de oven om te kijken wat je vooral wel en niet moet doen volgens de fabrikant.