icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verschillende soorten ovens

Het principe van de oven is al duizenden jaren oud. Een relatief kleine, afsluitbare ruimte wordt zeer warm gemaakt, waardoor voedsel erin kan garen. En ook in een moderne keuken heeft de oven nog steeds een vaste plek. Wat zijn vandaag de dag de mogelijkheden en welke soorten ovens zijn er? 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017


Elektriciteit of gas 

Oven2Veruit de meeste ovens die je in moderne keukens ziet, werken op elektriciteit. Een klein deel, meestal ovens die deel uitmaken van een gasfornuis, werkt op gas. Gasovens zijn goedkoop in het gebruik en snel op temperatuur, maar ze zijn niet erg nauwkeurig in te stellen en zijn erg beperkt in hun mogelijkheden. Er zijn ook geen innovaties en nieuwe ontwikkelingen meer op gasovengebied. Ook nieuwig- en handigheidjes op het gebied van gebruiksgemak, zoals een 'sliding door', een ovendeur die je als een soort lade onder de oven kan duwen als hij openstaat.

Bij elektrische ovens lijken de mogelijkheden juist eindeloos. Lees meer over de verschillende ovenfuncties die je op een elektrische oven kunt vinden. Elektrische ovens zijn er ook in veel meer verschillende afmetingen dan gasovens.   

Inbouw of vrijstaand

Of je een inbouwoven of een vrijstaand model kiest, is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare ruimte en waar je de oven voor wilt gebruiken. In een keuken op maat is een inbouwmodel de meest voor de hand liggende optie. Een inbouwoven geeft een strakker uiterlijk aan de keuken, en je verliest geen plek waar je ook iets anders had kunnen neerzetten. Met een vrijstaande oven ben je lekker flexibel, maar hij kan ook een sta-in-de-weg zijn. Vrijstaande modellen zijn vaak klein en goedkoop, maar ook minder uitgebreid dan inbouwovens.

Er zijn ook  fornuizen die voorzien zijn van een oven.

Soorten

Bij elektrische ovens kun je de volgende varianten en functies, en combinaties daarvan aantreffen:

  • Hetelucht
  • Magnetron
  • Stoom
  • Grill

Lees meer over de mogelijkheden en functies van ovens.