icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Redacteur-onderzoeker Energie (32 uur per week)

Vind je de energietransitie het interessantste vraagstuk van de komen de jaren? Adviseer je de buurman over zonnepanelen? Installeer je thuis nieuwe energiebesparende producten, pluis je de energierekening uit en hou je de laatste ontwikkelingen bij? En kun je technisch jargon vertalen in begrijpelijke taal? Heb je ervaring met productonderzoek én beschik je over een vlotte pen? Dan zoeken we jou. Een onderzoeker die consumenten in heldere taal kan helpen bij beslissingen over energie gerelateerde onderwerpen.  

Dit ga je doen bij de Consumentenbond

Je schrijft artikelen over energiebesparing en de energietransitie voor de website en de Consumentengids. Je neemt initiatief tot het testen van interessante nieuwe producten en diensten op gebied van energie.

Je bent de (interne) projectleider van de test. Je maakt de planning, stemt af met de inhoudelijke experts en andere collega’s met wie je samenwerkt bij de test. Dit doe je ook met de Consumentengids en website. Je zorgt voor een goede administratie van het project en overziet het budget. 

Je doet voorstellen welke onderwerpen op welke aspecten onderzocht moeten worden en op welke wijze. Je analyseert en evalueert de testdata. Als voor het onderzoek een onderzoekslaboratorium moet worden ingeschakeld voor metingen ga je op zoek naar een geschikt laboratorium en stuur je dat aan.

Je schrijft op basis van je onderzoek artikelen voor de Consumentengids, de webdossiers en werkt mee aan scripts voor ons videoteam. Je adviseert consumenten over specifieke producten door productprofielen op te stellen en je zorgt voor overzichtelijke tabellen in de gids en in onze online productvergelijkers.

Met wie ga je samenwerken

Je werkt vanuit het Gilde Content voor de Cirkel Productonderzoek, dit is je basisteam. Een gedreven team van meer dan 30 collega’s met elk hun eigen specialisme. Samen zorgen we voor content over wat consumenten móeten weten om beter en slimmer te consumeren. 

Voor jouw productgroep werk je binnen productonderzoek samen met een expert, een projectmedewerker en marktverkenner. Ook wissel je ideeën uit met collega redacteur-onderzoekers. Je overlegt met de verschillende media over de beste manier van publiceren van de resultaten. 

Je werkt bij sommige onderzoeken mogelijk samen met buitenlandse collega’s, een laboratorium en correspondeert met fabrikanten over de testopzet en testuitslag

Wie we zoeken

Een zelfstarter. Het spreekt je aan om in een cultuur te werken waarbij zelfstandigheid en proactiviteit belangrijk zijn. De kernwaarden van de Consumentenbond zijn je op het lijf geschreven:

 • Ondernemend: je werkt doelgericht op basis van data en klantinzichten waarbij progressie belangrijker is dan perfectie.
 • Samenwerkend: je betrekt de juiste mensen en werkt gericht samen aan het kerndoel.
 • Eerlijk: je communiceert open over je bijdrage aan de kerndoelen en de voortgang van je projecten.

Het volgende breng je mee:

 • Je hebt minimaal HBO werk- en denkniveau. 
 • Je hebt een opleiding en/of werkervaring in het veld van elektriciteits-, warmte- en gastechniek.
 • Je hebt ervaring met het opzetten en analyseren van onderzoeken, liefst kwantitatieve of productonderzoeken.
 • Je hebt oog voor hoofd- en bijzaken.
 • Je schrijft soepel voor online en print.
 • Je werkt secuur, kunt goed plannen en prioriteren en levert daarmee op tijd je werk af.
 • Je beschikt over uitstekende coördinerende en communicatieve vaardigheden en je kunt eigen ideeën goed onderbouwen en logisch uitleggen. Ook in het Engels.
 • Je bent analytisch en bedenkt creatieve oplossingen door feiten snel te doorzien, niet in kaders te denken en tot de essentie door te dringen.
 • Je kunt goed overweg met databases en maakt deze je makkelijk eigen.
 • Je kunt overweg met een CMS, het liefst Bloomreach (Hippo).

Dit is de Consumentenbond

De Consumentenbond is een onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk. Onze ambitie is om iedereen in Nederland zekerheid en gemak te bieden bij moeilijke beslissingen die hen raken. Dit doen we door bedrijven en overheden scherp te houden en de klant te ondersteunen.

Bij de Consumentenbond werken we sinds een paar jaar zelforganiserend op basis van holacratische principes. We hebben geen functieprofielen, maar iedereen maakt flexibele rollen aan die op dat moment nodig zijn. Daardoor is onze organisatie wendbaar en actiegericht. Elke rol heeft een eigen doel en eigen verantwoordelijkheden. Je kunt meerdere rollen tegelijk op je nemen en meerdere collega’s kunnen dezelfde rol vervullen. Doordat elke rol een medewerker eigen verantwoordelijkheden geeft, is de Consumentenbond een platte organisatiestructuur. Je bent als het ware ondernemer binnen je eigen rol. 

Dit bieden wij

 • Een rol binnen een organisatie die écht impact maakt.
 • De kans je vakmanschap in te zetten en hiermee honderdduizenden mensen in Nederland te helpen.
 • Een frisse open werkomgeving met flexplekken.
 • Veel ruimte voor ondernemerschap binnen de zelforganiserende teams.
 • Een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden, waaronder 35 verlofdagen en een eindejaarsuitkering.
 • Een aanstelling is per 1 januari 2023. In eerste instantie voor 1 jaar met uitzicht op een vast contract. 
 • Een salaris van minimaal €3.298 en maximaal €5.422 bruto per maand bij een fulltime dienstverband (40 uur). Inschaling is mede afhankelijk van je werkervaring.

Contactpersoon

Voor aanvullende informatie over deze functie neem je contact op met Lauri ten Grotenhuis, routebepaler Cirkel Productonderzoek, telefoonnummer (070) 445 4364. Dit is ook de persoon aan wie je de sollicitatiebrief richt.

Voor vragen over de procedure neem je contact op met de cirkel Mensenwerk, telefoonnummer (070) 445 45 39.

Sollicitatieprocedure

De reactietermijn op onze vacatures is 2 weken. Zolang de vacature beschikbaar is op onze site, kun je reageren. Staat de vacature niet meer online, dan is de selectie gestart. Bij een groot aantal reacties besluiten we mogelijk de reactietermijn te verkorten. We brengen je zo spoedig mogelijk op de hoogte of je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Het uitwerken van een casus is onderdeel van de procedure.

Wij volgen de sollicitatiecode van de NVP. De Consumentenbond hecht er waarde aan dat iedereen die solliciteert op een vacature een bericht krijgt. Heb je 4 weken na het indienen van je sollicitatie nog niets gehoord, neem dan even contact met ons op.

Reageren?

Vul dit formulier in en upload je brief en cv.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

 

Artikelen binnen Werken bij de Consumentenbond