icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Specificaties van de pc

Pc's worden vaak gebruikt om te internetten, tekst te verwerken en voor de boekhouding. Maar je kunt er natuurlijk ook muziek mee luisteren of foto’s en video's mee bewerken. Kijk als je een pc gaat kopen goed naar de specificaties. Voor simpele taken heb je minder rekenkracht nodig dan voor zware taken.

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:6 maart 2018

desktop computer

Processor

De processor is het kloppend hart van elke pc en bepaalt de prestaties van een computer. Gebruik je de computer alleen voor eenvoudige taken, dan heb je niet de meest snelle processor nodig. Maar wil je gebruikmaken van wat zwaardere software, zoals fotobewerkingsprogramma's, dan is een snellere processor wel aan te raden.

De enige 2 leveranciers van processors voor consumenten-pc's zijn AMD en Intel.

  • Wie een budgetprocessor zoekt voor alleen basistaken, zoals internetten, heeft genoeg keuze. De Intel Pentium (vanaf de G4560) is een betaalbare processor die voor zijn prijs behoorlijk goede prestaties biedt. Voor iets meer geld is ook een snellere AMD Ryzen 3 het overwegen waard.
  • De huidige processors van Intel en AMD ontlopen elkaar niet zoveel. Ryzen-processors van AMD hebben meer rekenkernen maar iets minder snelheid per rekenkern. Het maakt voor de meeste toepassingen weinig uit of je voor een Intel of AMD kiest. Alleen voor het spelen van pc games (op full hd resolutie) zijn de Intel Core i3, i5 en i7 wel duidelijk in het voordeel ten opzichte van de Ryzen 3, 5 en 7.

Intern geheugen

Ook het interne geheugen, of het werkgeheugen, heeft effect op de prestaties en snelheid van een pc. Je hebt minimaal 4 GB nodig om soepel te kunnen werken. Voor intensiever gebruik is 6 of 8 GB aan te raden. Hoe meer programma's je tegelijkertijd wilt gebruiken, des te meer intern geheugen heb je nodig.

Harde schijf / SSD

Hoeveel opslagcapaciteit je op de harde schijf van je computer nodig hebt, hangt af van welke taken je wilt uitvoeren. Voor alleen tekstverwerken en e-mailen heb je niet veel nodig, voor gamen en bijvoorbeeld een foto- of filmverzameling juist meer. De meeste computers hebben tegenwoordig een harde schijf van 500 GB tot 1 TB. Duurdere computers hebben soms een harde schijf met 2 of 3 TB aan opslag.

Naast traditionele harde schijven zijn er ook Solid State Drives (SSD's). Deze zijn veel sneller, maar hebben minder schijfruimte. Een SSD is desondanks altijd aan te raden in een nieuwe pc, indien nodig met een ouderwetse harde schijf als aanvulling voor extra opslag. Alleen bij een budget van €400 of kleiner is een SSD niet altijd realistisch.

Besturingssysteem

Het besturingssysteem is de software die ervoor zorgt dat je kunt werken met de pc. Windows pc's draaien tegenwoordig op Windows 10, Apple computers hebben macOS. Linux is een ander besturingssysteem, maar komt op computers voor consumenten bijna niet voor.

Lees meer over het verschil tussen Windows 10 en macOS.

Haal meer uit Windows 10

Ben je op zoek naar tips voor Windows 10? Het boek Haal meer uit Windows 10 (€10 leden / €12,50 niet-leden of als e-book: €6,50 leden €8 niet-leden) is er voor iedereen die optimaal gebruik wil maken van de voordelen en gemakken van het nieuwste Windows besturingssysteem. 

Wat vind je in dit boek?

  • Praktische tips om Windows te personaliseren
  • Werken met de handige apps van Windows 10
  • Tips en trucs om Windows sneller en veiliger te maken
Webwinkel Windows 10

Monitor

Soms wordt er bij een nieuwe pc ook een beeldscherm geleverd, maar meestal krijg je alleen de losse kast mee naar huis. Deze kun je natuurlijk aansluiten op de monitor die je al hebt. Heb je een computer gekocht die een flinke verbetering is ten opzichte van je oude? Koop dan ook een nieuwe monitor zodat alles tot zijn recht komt. Lees ook onze tips bij het kopen van een monitor.

 

Bekijk ook: