icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Pensioen

Hoe weet je of je genoeg pensioen hebt? En als dat niet zo is, wat kun je dan doen om het aan te vullen? Wij vertellen je hoe je je pensioen berekent, wat de gevolgen zijn voor de toekomst en geven tips voor een beter pensioen.
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

Home pensioenen

Artikel bereken je pensioenBereken mijn pensioen

Het is belangrijk om inzicht te hebben in je pensioen. Zo weet je hoeveel je overhoudt wanneer je met pensioen gaat. Iedere Nederlander kan op www.mijnpensioenoverzicht.nl  een totaaloverzicht zien van wat er tot nu toe aan pensioen is  opgebouwd. Het blijft een schatting, maar geeft wel een goede indicatie van hoe je ervoor staat.

Lees hoe je jouw pensioen precies kunt berekenen.

Artikel 8 tips pensioenen8 tips voor een beter pensioen

Je kunt zelf actie ondernemen om je pensioen te verbeteren. Zo houd je later meer geld over. Wij geven je 8 tips:

 1. Zorg voor een goed overzicht.
 2. Ga banksparen.
 3. Stort pensioen bij.
 4. Blijf de levensloopregeling gebruiken
 5. Hou rekening met een lager belastingtarief
 6. Verlaag je maandlasten
 7. Werk nog even door: deeltijd pensioen
 8. 'Speel' met je pensioen

Wil vertellen hoe je deze 8 tips kunt toepassen.

Zoek een pensioenadviseur

Het pensioenstelsel is voor veel mensen ingewikkeld. Want hoe sta je er werkelijk voor? En wanneer is het tijd om actie te ondernemen? Daarom is het verstandig om een pensioenadviseur te zoeken. Hij of zij rekent uit of je voldoende pensioen hebt en hoe je dat kunt aanvullen als dat nodig is. Op onze pagina zoek een pensioenadviseur geven wij je een overzicht van adviseurs in jouw omgeving. Bekijk direct hoe de adviseurs worden beoordeeld en neem eenvoudig contact op.

Grote veranderingen in pensioen

Sinds een aantal jaar is de AOW-leeftijd steeds verder omhoog gegaan. In 2015 is de AOW-leeftijd 65 jaar en 3 maanden, in 2023 is dit 67 jaar. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd afhankelijk van de levensverwachting en wordt de AOW-leeftijd waarschijnlijk nog hoger dan 67.  Ook bouw je jaarlijks minder pensioen op dan voorheen. Het percentage van je salaris waarover je pensioen opbouwt is namelijk lager geworden.

Wil je weten wat er nog meer veranderd is, en wat de eventuele gevolgen zijn van deze ontwikkelingen? Lees dan meer over de veranderingen in 2015.

Nieuw & interessant

 • Artikel eerder stoppen
  Nieuws  |  9 aug.

  Levensloopuitkering geen inkomen

  Voor de partnertoeslag in de AOW, is een uitkering op grond van de levensloopregeling geen inkomen. Zo’n uitkering zou niet moeten leiden tot beëindiging van het recht op partnertoeslag. Dat schreef staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) onlangs aan de Tweede Kamer.

 • aegon
  Nieuws  |  24 jun.

  Aegon eerste verzekeraar met Algemeen Pensioenfonds

  Kleine pensioenfondsen kunnen vanaf nu ook hun geld onderbrengen bij een verzekeraar zoals Aegon. Hierdoor kunnen kleine fondsen de kosten drukken maar houden ze nog wel hun eigen regeling.

 • Financiele veerkracht bij Nederlanders beter
  Nieuws  |  26 apr.

  Financiële veerkracht bij Nederlanders kan beter

  Afgelopen week liet Wijzer in Geldzaken weten dat maar 6 op de 10 Nederlanders vooruitkijkt bij het nemen van financiële beslissingen. Drie belangrijke conclusies uit het onderzoek.

 • belastingtip voor 50 plus

  Boek: Belastingtips voor 50+

  • Praktische tips om meer te halen uit je vermogen, pensioen en een nalatenschap.
  • Uitleg over fiscale regelingen voor ouderen.
  • Veel handige rekenvoorbeelden.