icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Consumentenbond.nl
Welk type consument ben jij? Doe mee.|

Iedereen heeft verschillende wensen en behoeften. Daar weten wij graag meer over.

Sitewide Promo cartquiz
Koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

Kies je voor een inkjetprinter of een laserprinter ? Dit hangt af van een aantal zaken. Wil je alleen printen of ook scannen en kopiëren? Met onze adviezen vind je de beste en zuinigste printer.

Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Inkjet- of laserprinter?

Inkjetprinters worden veruit het meest verkocht, maar is dat wel terecht? Want een laserprinter is ook heel geschikt voor consumenten. Welke printer voor jou geschikt is, hangt af van wat je print en hoeveel je print.

Print je alleen in zwart?

Dan ben je het beste en voordeligste uit met een laserprinter die alleen in zwart kan printen. Laserprinters zijn iets duurder dan inkjetprinters. Maar omdat ze zuiniger zijn ben je op termijn goedkoper uit.

Print je veel foto’s?

Kies dan voor een inkjetprinter. Door de vloeibare inkt printen deze mooiere foto’s dan laserprinters. Zeker als je fotopapier gebruikt.

Print je weinig, maar wel in kleur?

Kies dan voor een zuinige inkjetprinter met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een inkjetprinter is goedkoop in aanschaf en print mooi in kleur, maar verbruikt wel veel inkt.

Print je veel en vaak?

Kies een inkjet- of laserprinter met lage inktkosten. Let op dat de afdrukkwaliteit van zowel teksten, grafieken als foto’s goed is.

Lees meer over het verschil tussen inkjet- en laserprinters of bekijk de testresultaten van alle printers.

1539 CB kooptips printers1539 CB kooptips printers

2
Wil je ook scannen en kopiëren?

Als je ook wilt scannen en kopiëren, dan kies je een all-in-one-printer. Veruit de meeste inkjetprinters zijn all-in-one-printers. Ze zijn te koop vanaf ongeveer €40. Er zijn ook laserprinters die kunnen scannen en kopiëren vanaf ongeveer €100.

Ben je van plan om vaak te scannen en kopiëren? Dan is automatische documentinvoer erg handig. Je hoeft de pagina’s dan niet 1-voor-1 op de printer te leggen. Sommige duurdere printers kunnen ook automatisch dubbelzijdig scannen.

Lees meer over all-in-one-printers.

printers koopadvies

3
Kies een zuinige printer

Printers lijken helemaal niet zo duur. In elektronicawinkels staan hele stapels met printers onder de €50. Fabrikanten geven printers bijna weg omdat zij hun geld verdienen met de verkoop van inkt.

Kies dus niet de eerste de beste goedkope printer, maar let goed op het inktverbruik. In onze test berekenen we de inktkosten per pagina als je veel of weinig print. Want ook als je weinig afdrukt, raakt de cartridge van een inkjetprinter leeg. Dat komt omdat de printer telkens wat inkt gebruikt om de printkoppen schoon te maken. Deze hoeveelheid verschilt enorm per printer. Maar sommige printers gebruiken wel 80% van een cartridge voor het schoonmaken.

Lees meer over de inktkosten van een printer of over het kiezen van een goedkope printer.

Koopadvies_channel3

4
Draadloos printen

Wil je ook graag printen vanaf je tablet of smartphone? Of wil je de printer niet per se op dezelfde kamer neerzetten als je laptop of desktop? Dan is een draadloze printer een uitkomst. Steeds meer printers hebben wifi. Zo’n wifi-printer verbind je draadloos met ieder apparaat in je thuisnetwerk, of dat nu een laptop of smartphone is. Het maakt niet uit in welke ruimte de printer staat, zolang hij maar standby is als je de printopdracht geeft.

Lees meer over draadloos printen of bekijk alle geteste printers met wifi.

 

 

Community

Stel je vraag

Moet ik een inkjet- of laserprinter kopen? En is het nodig om voor een printer met wifi te kiezen? Vraag het aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.