! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Autoleasemaatschappijen moeten schadevrije jaren bijhouden

Nieuws|Autoleasemaatschappijen moeten zich aansluiten bij Roy-data, zodat de schadevrije jaren van hun klanten worden geregistreerd. Dat vindt de Consumentenbond. Leaserijders raken zo hun opgebouwde jaren niet zomaar meer kwijt en dat kan honderden euro’s autoverzekeringspremie schelen.

Joyce Donat

Joyce Donat , Woordvoerder Gepubliceerd op:29 maart 2019

autolease-collectief nieuws

Autoverzekeraars geven klanten korting op hun premie op basis van schadevrije jaren of een opslag bij schades. Die jaren worden bijgehouden in de centrale database Roy-data, maar alleen als de verzekering op naam van de autorijder staat. Bij leaseauto’s is dat vaak niet het geval, tenzij de leasemaatschappij is aangesloten bij Roy-data, en dan nog vaak alleen op verzoek van de leaserijder.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat slechts vijf (van de 45) leasemaatschappijen aangesloten zijn: Driessen Autolease, Hitaci Capital Mobility, LeasePlan, Justlease.nl en Autopermaand.nl.

Financieel nadeel

Leaserijders waarvan de schadevrije jaren niet in Roy-data worden bijgehouden, kunnen daar flink nadeel van ondervinden. Zo meldt een automobilist dat hij 10 jaar lang zonder schade in leaseauto’s reed. Toen hij daarna een eigen auto wilde verzekeren, accepteerde de verzekeraar die tien schadevrije jaren niet. Daardoor betaalt hij geen €32 maar €81 per maand voor zijn verzekering.

Maar ook de schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd raken veel leaserijders kwijt. De meeste autoverzekeraars tellen deze namelijk niet meer mee als de automobilist langer dan drie jaar geen eigen autoverzekering had. De meeste autoleasecontracten lopen vier à vijf jaar. Gebruikers van het Autoleasecollectief van de Consumentenbond kunnen overigens wel kortere contracten aangaan, van minimaal 12 maanden.

Oproep

De Consumentenbond roept alle leasemaatschappijen, ook die deelnemen aan het eigen Autoleasecollectief, op om zich aan te sluiten bij Roy-data. Ook vraagt de Consumentenbond aan verzekeraars schadevrije jaren toe te kennen voor zogenoemde leaseverklaringen. In deze verklaringen, die door sommige leasemaatschappijen na afloop van het leasecontract wordt gegeven, staat genoteerd of en welke schades er zijn gereden. Verschillende verzekeraars accepteren die nu niet als schadevrije jaren en geven hooguit een no-claimkorting. Een leaseverklaring is geen oplossing voor het vervallen van schadevrije jaren die zijn opgebouwd vóór de leaseperiode.

Lees ook:

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • stedentrip-trein-nieuws
  Nieuws | 6 jan.

  Openbaar vervoer minder in trek

  Na de pandemie pakken we liever de eigen auto of de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Ook blijven we dichter bij huis. Dat blijkt uit een onderzoek van BEUC, de samenwerkende Europese consumentenorganisaties.
 • Private lease elektrische auto
  Nieuws | 5 jan.

  Subsidie nieuwe elektrische auto’s stopt

  Voor nieuwe elektrische auto’s kan binnenkort geen subsidie meer worden aangevraagd. Wees er dus snel bij als je nog een elektrische auto wil kopen of privé leasen.
 • kopen-en-verkopen-van-autos

  Veelgestelde vragen private lease

  Met private lease rij je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Hoe zit het met eigen risico bij schade, BKR-registratie en afschrijvingen? Bekijk de video!

 • Proost bespaartips
  29 dec.

  Bespaartips voor verzekeringen in 2021

  Vergelijken kan zo een paar honderd euro per jaar schelen. Begin het nieuwe jaar goed met deze bespaartips voor verzekeringen.