icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist afsluiten leasecontract

Heb je voor private lease gekozen? Bekijk met onze checklist op welke belangrijke punten je moet letten bij het afsluiten van het leasecontract. 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:22 januari 2019

auto-contract

Checklist private leasecontract

Sommige aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn. Let daarom bij het vergelijken van diverse private lease-aanbieders op deze punten:

 • Beschikt de aanbieder over het Keurmerk Private Lease? Veel aanbieders zijn al aangesloten, zoals LeasePlan en Directlease. Maar nog lang niet alle private lease-aanbieders zijn aangesloten. Zo zijn bijvoorbeerd ABC Autolease, Foxlease, Smilease, Mijndomeinauto, Mercedes Benz Private Lease, Yourlease en Private Lease Twente niet aangesloten bij het keurmerk.
 • Wat betaal je maandelijks en voor welke lease-auto (uitvoering en opties zoals airco, navigatie, 5 deuren)? Krijg je een standaard of luxe lease-auto? Kun je hem zelf samenstellen naar eigen wens?
 • Wat zit standaard in het leasecontract? Denk aan de kosten voor de inzittendenverzekering, pechhulp, een vervangende auto in het buitenland en winterbanden.
 • Let op bij niet-keurmerkhouders: leaseprijzen zijn soms zónder wegenbelasting en verzekering, waardoor de kosten lager lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Je moet de autoverzekering dan zelf regelen. Maak je dan schade en is de dekking onvoldoende, dan kan de leasemaatschappij onkosten op jou verhalen aan het eind van de looptijd van je leasecontract.
 • Op welke looptijd is het leasetarief gebaseerd: 12, 24, 36 of 60 maanden? Meestal geldt: hoe langer de periode, hoe goedkoper het leasetarief.
 • Staat het leasetarief vast tijdens de gehele leaseperiode? Of krijg je te maken met een hogere verzekeringspremie bij niet-verhaalbare schades?
 • Hoe hoog is het eigen risico bij niet-verhaalbare schades? En verdubbelt de leasemaatschappij het eigen risico voor de resterende contractduur als je binnen een periode van 12 maanden minimaal 2 keer niet verhaalbare schade rijdt met de lease-auto.
 • Is er een aanbetaling of borg?
 • Wil je je huidige auto inruilen? Informeer naar de waarde en kijk ook wat het je oplevert als je hem zelf verkoopt.
 • Hoeveel kilometer mag je maximaal per jaar rijden? Hoe worden de extra kilometers verrekend? Per kwartaal of per jaar? En wat kost dat?
 • Krijg je geld terug als je minder kilometers maakt dan afgesproken?
 • Met welke kosten of boete krijg je te maken als je voortijdig van het leasecontract af wilt, bijvoorbeeld bij echtscheiding, werkloosheid of emigratie?
 • Mogen andere mensen zoals je partner of kinderen in de leaseauto rijden?

Zorgeloos een private leaseauto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Schrijf je alvast in

Autolease q3

Waar let je verder op?

 1. Kijk goed naar het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en de periode dat je de auto wilt leasen.
 2. Staar je niet blind op de leaseprijzen voor actiemodellen.
 3. Bekijk alle voor- en nadelen van private lease.
 4. Doorgaans geldt dat de leaseprijs lager is naarmate het leasecontract langer is. Het tegenovergestelde komt ook voor: de leasemaatschappij vraagt de laagste leaseprijs bij een leasecontract van 2 jaar. 
 5. Let ook goed op de prijsverschillen bij de looptijden tussen de private lease-aanbieders. Bij de meeste geldt: hoe langer de looptijd, hoe voordeliger de leaseprijs. Vergelijk altijd zelf een aantal aanbieders. Ook al is een aanbieder gemiddeld goedkoop, voor jouw specifieke auto, looptijd of aantal kilometers wat je rijdt, kan de leaseprijs misschien toch hoger zijn.

BKR-registratie

Een leasecontract is een financiële verplichting voor langere duur. Alle keurmerkbedrijven registreren je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het afsluiten van een leasecontract kan dan gevolgen hebben als je nog een hypotheek of een andere lening wil afsluiten, omdat een leasecontract gezien wordt als een betalingsverplichting voor lange duur.

Lees ook:

Nieuw & interessant