icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist afsluiten leasecontract

Heb je voor private lease gekozen? Bekijk met onze checklist op welke belangrijke punten je moet letten bij het afsluiten van het leasecontract. 

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:23 oktober 2018

auto-contract

Checklist private leasecontract

Let bij het vergelijken van diverse aanbieders op deze punten:

 • Beschikt de aanbieder over het Keurmerk Private Lease?
 • Wat betaal je maandelijks en voor welke auto (uitvoering en opties zoals airco, navigatie, 5 deuren)? Krijg je een standaard of luxe auto? Kun je hem zelf samenstellen naar eigen wens?
 • Wat zit standaard in het leasecontract? Denk aan de kosten voor de inzittendenverzekering, pechhulp, een vervangende auto in het buitenland en winterbanden.
 • Op welke looptijd is het leasetarief gebaseerd: 12, 24, 36 of 60 maanden? Meestal geldt: hoe langer de periode, hoe goedkoper het leasetarief.
 • Staat het leasetarief vast tijdens de gehele leaseperiode? Of krijg je te maken met een hogere verzekeringspremie bij niet-verhaalbare schades?
 • Hoe hoog is het eigen risico bij niet-verhaalbare schades? En verdubbelt de leasemaatschappij het eigen risico voor de resterende contractduur als je binnen een periode van 12 maanden minimaal 2 keer niet verhaalbare schade rijdt.
 • Is er een aanbetaling of borg?
 • Wil je je huidige auto inruilen? Informeer naar de waarde en kijk ook wat het je oplevert als je hem zelf verkoopt.
 • Hoeveel kilometer mag je maximaal per jaar rijden? Hoe worden de extra kilometers verrekend? Per kwartaal of per jaar? En wat kost dat?
 • Krijg je geld terug als je minder kilometers maakt dan afgesproken?
 • Met welke kosten of boete krijg je te maken als je voortijdig van het leasecontract af wilt, bijvoorbeeld bij echtscheiding, werkloosheid of emigratie?
 • Mogen andere mensen zoals je partner of kinderen in de leaseauto rijden?

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Bekijk de auto's

Autolease q3

Waar let je verder op?

 1. Kijk goed naar het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt en de periode dat je de auto wilt leasen.
 2. Staar je niet blind op de leaseprijzen voor actiemodellen.
 3. Bekijk alle voor- en nadelen van private lease.
 4. Doorgaans geldt dat de leaseprijs lager is naarmate het leasecontract langer is. Het tegenovergestelde komt ook voor: de leasemaatschappij vraagt de laagste leaseprijs bij een contract van 2 jaar. 
 5. Let ook goed op de prijsverschillen bij de looptijden tussen de aanbieders. Bij de meeste geldt: hoe langer de looptijd, hoe voordeliger. Vergelijk altijd zelf een aantal aanbieders. Ook al is een aanbieder gemiddeld goedkoop, voor jouw specifieke auto, looptijd of aantal kilometers wat je rijdt, kan de prijs misschien toch hoger zijn.

BKR-registratie

Een leasecontract is een financiële verplichting voor langere duur. Alle keurmerkbedrijven registreert je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het afsluiten van een leasecontract kan dan gevolgen hebben als je nog een hypotheek of een andere lening wil afsluiten, omdat een leasecontract gezien wordt als een betalingsverplichting voor lange duur.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • Autolease q3
  23 okt.

  Autolease-collectief van de Consumentenbond

  Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.
 • Artikel auto delen

  Auto delen, verhuren en verzekeren

  Een auto delen met familie of bekenden scheelt geld. Zorg dat je niet ten onrechte opdraait voor schade, via een autodeelverzekering. En wat moet je regelen als je een auto wil (ver)huren?

 • Green Wheels, deelauto, huurauto

  Alternatieven voor gezinsauto

  Wil je (nog) geen grotere gezinsauto aanschaffen? Huur dan tijdens de vakantie een auto, of maak gebruik van een deelauto. De mogelijkheden op een rij voor wie af en toe een ruime auto nodig heeft.