! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten auto leasen en auto kopen

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. In de vergelijking van de Consumentenbond zie je wat de maandkosten zijn van de aanschaf van een nieuwe auto via private lease en particuliere aanschaf met geleend geld en eigen geld.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 16 maart 2021

Wat kost een auto per maand?

Voor de auto’s van het Autolease-collectief van de Consumentenbond hebben we berekend wat de maandkosten van de auto zijn. Je betaalt zelf kosten voor brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto. In het maandbedrag is inbegrepen:

  • motorrijtuigenbelasting (MRB)
  • afschrijving (waardevermindering van de auto) 
  • reparatie en onderhoud
  • vervanging van banden
  • allriskverzekering
  • pechhulp in Nederland en buitenland
  • aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod
  • rente persoonlijke lening (bij lenen)
  • rentederving op spaargeld (bij kopen van eigen geld)

Het maandbedrag verandert alleen bij fiscale wijzigingen. Als de motorrijtuigenbelasting wijzigt per 2021 dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag. 

Maandkosten vergeleken

We vergelijken de maandkosten voor private lease en het zelf kopen van de verschillende nieuwe auto’s uit het Autoleasecollectief. De vergelijking is op basis van een leasecontract van 5 jaar en 10.000 en 15.000 kilometer per jaar. Leasen is in verschillende gevallen goedkoper tot soms wel 25%. Soms is zelf kopen voordeliger.

Bekijk de berekeningen per auto.

Leasen of kopen

Wil je een auto private leasen? Check dan aan welke eisen je moet voldoen. Zo vindt er een financiële check en BKR-check plaats om na te gaan of je de maandkosten wel kunt betalen. Lees ook de verschillende voor- en nadelen van private autolease en de verschillende overwegingen om een auto te kopen of te leasen

Twijfel je of leasen wel bij jou past? Check dan onze keuzehulp auto leasen of kopen. Beantwoord een paar simpele vragen en wij geven je advies.

Nieuwste artikelen