icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kosten auto leasen en auto kopen

Veel mensen weten niet wat ze maandelijks aan hun auto kwijt zijn. In de vergelijking van de Consumentenbond zie je wat de maandkosten zijn van de aanschaf van een nieuwe auto via private lease. En wat de maandkosten zijn bij particuliere aanschaf met geleend geld of eigen geld.
Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op: 5 mei 2022

Gebruiktips_rekenhulp

Wat kost een auto per maand?

Voor de auto’s van het Autolease-collectief van de Consumentenbond hebben we berekend wat de maandkosten van de auto zijn. Je betaalt zelf kosten voor brandstof, eventuele boetes en het wassen van de auto.

In het maandbedrag is inbegrepen:

  • Motorrijtuigenbelasting (MRB).
  • Afschrijving (waardevermindering van de auto).
  • Reparatie en onderhoud.
  • Vervanging van banden.
  • Allrisk-verzekering.
  • Pechhulp in Nederland en buitenland.
  • Aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod.
  • Rente persoonlijke lening (bij lenen).
  • Rentederving op spaargeld (bij kopen met eigen geld).

Het maandbedrag verandert alleen bij belastingwijzigingen. Wijzigt de motorrijtuigenbelasting per 2021 dan wordt dat doorberekend in het maandbedrag.

Verder mogen leasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease (zoals bij het Autolease-collectief) het maandbedrag niet tussentijds verhogen.

Onderzoek betrouwbaarheid en kosten

Jaarlijks onderzoekt de Consumentenbond de betrouwbaarheid én kosten van auto's.  Bekijk de laatste publicatie autokosten van november 2021.

Vergelijking kosten private lease en kopen

We vergelijken de maandkosten voor private lease en het zelf kopen van de verschillende nieuwe auto’s uit het Autoleasecollectief. De vergelijking is op basis van een leasecontract van 5 jaar en 10.000 en 15.000 kilometer per jaar. Leasen is in verschillende gevallen goedkoper, soms tot wel 25%. En af en toe is zelf kopen voordeliger.   

Bekijk de berekeningen per auto.

Leasen of kopen

Wil je een auto private leasen? Kijk dan na aan welke eisen je moet voldoen. Zo vindt er een financiële controle en BKR-beoordeling plaats. Deze beoordeling bepaalt of je de maandkosten wel kunt betalen. 

Lees ook de verschillende voor- en nadelen van private autolease en de verschillende overwegingen om een auto te kopen of te leasen

Twijfel je of leasen wel bij jou past? Gebruik dan onze keuzehulp auto leasen of kopen. Beantwoord een paar simpele vragen en wij geven je advies.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.