icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidies elektrische auto’s te snel op

Nieuws
|
Voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s kan dit jaar geen subsidie meer worden aangevraagd. De subsidiepotten zijn te snel leeg, vindt onder meer de Consumentenbond.

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 7 oktober 2021

Subsidies en elektrische auto’s

Sinds 1 juli 2020 kun je aanschafsubsidie aanvragen als je een elektrische auto koopt of leaset. Het gaat om een bedrag van €4000 voor een nieuwe elektrische auto en €2000 voor een occasion (tweedehandsauto). De regeling is populair. De subsidiepot voor nieuwe auto's was in 2021 binnen een paar dagen leeg, net als in 2020. De subsidie voor gebruikte elektrische personenauto's (occasions) is sinds 28 augustus 2021 vergeven. 

Standpunt Consumentenbond

Als je nu zo’n schonere, elektrische auto wil kopen met subsidie moet weer tot 2022 wachten. Wel heeft de overheid besloten de subsidiepotten voor de komende 3 jaar te verhogen. Er komt 80 miljoen euro bij voor nieuwe elektrische auto’s, en 10 miljoen voor gebruikte elektrische auto’s. De subsidie per gekochte auto daalt iets.

Wat blijft is dat er per jaar een deel van dit bedrag beschikbaar komt. Mogelijk is het geld waarschijnlijk weer op binnen een mum van tijd. Het zou slimmer zijn om de budgetten voor de komende jaren naar voren te halen. Daarvoor pleiten onder meer ANWB en Natuur & Milieu. Wij ondersteunen dit pleidooi. Zo wordt elektrisch rijden sneller bereikbaar en kunnen de klimaatdoelen sneller gehaald worden.

Nieuwste artikelen

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Auto leasen via de Consumentenbond