icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kinderen niet altijd verzekerd van rechtsbijstand na scheiding

Als je gaat scheiden zullen de schadeverzekeringen moeten worden aangepast, zoals de gezinsrechtsbijstandverzekering. De reden is dat de premie is gebaseerd op de gezinssamenstelling. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat kinderen die bij de andere ouder wonen of verblijven niet altijd gedekt zijn onder de rechtsbijstandverzekering. Als er kinderen in het spel zijn, dan is het goed om na te gaan of zij zijn verzekerd.
Kirsten van Loon

Kirsten van Loon , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 20 december 2017

dekking-kinderen

Wel dekking

Volgens cijfers van het CBS kiest circa een kwart van gescheiden ouders voor co-ouderschap, waarbij kinderen afwisselend bij beide ouders wonen.

Bij 8 verzekeraars is er dekking tijdens het verblijf bij de verzekeringsnemer als het kind bij de andere ouder woont, namelijk bij:

Anker

ING

Centraal Beheer

Inshared

de Goudse

Interpolis

Delta Lloyd

Ohra

Geen dekking

Kinderen die bij een andere ouder wonen zijn niet meeverzekerd op de polis van de verzekeringsnemer (bij wie ze niet wonen). Dit zijn de rechtsbijstandverzekeringen van:

ABN Amro

Bruns ten Brink

Reaal

Aegon

De Nederlanden van Nu

SNS

Allianz

Generali

United Insurance

Aon Direct

Hema

Zelf

ARAG

Huis in Een Verzekeringen

 

BLG

Klaverblad

 

Dekking bij bepaalde omstandigheden

Andere verzekeraars bieden enkel dekking onder bepaalde voorwaarden:

ANWB

Ditzo

Univé

ASR

FBTO

Verzekeruzelf.nl

Avéro Achmea

Lancyr

ZLM

Bruns ten Brink

Nationale-Nederlanden

 

DAS

Unigarant

 

Voorwaarden voor dekking

  • ANWB en Unigarant: kinderen die niet bij verzekeringnemer wonen, behoren tot het gezin van de andere ouder en vallen dan onder de eventuele door die andere ouder afgesloten rechtsbijstandverzekering. Indien de kinderen wel bij verzekerde wonen, zijn zij verzekerd voor de gedekte conflicten waar zij direct bij betrokken zijn, ook als zij - tijdelijk- bij de andere ouder verblijven.
  • ASR en Ditzo: kinderen die bij verzekeringnemer wonen en bij de andere ouder verblijven, zijn verzekerd. Kinderen die bij de andere ouder wonen, maar bij verzekeringnemer verblijven, zijn niet verzekerd.
  • Avéro Achmea en FBTO: dekking voor kinderen (tot 18 jaar) die bij de andere ouder wonen als ze bij de verzekeringsnemer verblijven.
  • Bruns ten Brink en Das: dekking als de kinderen bij verzekeringnemer wonen en tijdelijk (bijvoorbeeld in het weekend) bij de andere ouder verblijven en verzekeringnemer of diens huidige partner het gezag over de kinderen heeft.
  • Lancyr, Nationale-Nederlanden en Verzekeruzelf.nl: kinderen die wonen bij de andere ouder zijn verzekerd als zij via een omgangsregeling / co-ouderschap bij de verzekeringnemer verblijven, mits de gekozen gezinssituatie alleenstaande gezin met kinderen is.
  • Univé: kinderen (tot 18 jaar) zijn verzekerd die bij de andere ouder wonen en regelmatig bij verzekeringnemer zijn. Dit geldt als men verzekerd is als (eenouder)gezin.
  • ZLM: dekking voor kinderen die bij de andere ouder wonen/verblijven op het moment dat ze verblijven bij de verzekeringnemer.

Bron: MoneyView, peildatum 18 december 2017

Lees meer:

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.