icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtsbijstandsverzekeraars bemoeilijken advocaatkeuze

Nieuws
|
Consumenten die zelf hun advocaat willen kiezen in een juridische procedure waarbij een advocaat niet verplicht is, komen er bij veel rechtsbijstandsverzekeringen bekaaid vanaf. De maximale vergoeding wordt met tienduizenden euro’s verminderd of er geldt opeens een eigen bijdrage. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond.

    Gepubliceerd op: 30 april 2014

Advocaat

Eind 2013 oordeelde het Europese Hof van Justitie dat rechtsbijstandsverzekerden altijd zelf een advocaat mogen kiezen bij een gerechtelijke of administratieve procedure. Ook als een advocaat niet verplicht is, zoals bij de kantonrechter.

In dit laatste geval werpen Allianz, Anker, DAS, De Nederlanden van Nu, London, Univé, Verzekeruzelf.nl en ZLM desalniettemin hoge drempels op als hun verzekerde zelf een advocaat kiest. DAS bijvoorbeeld vergoedt normaliter tot €60.000 aan externe kosten, maar kiest een verzekerde zelf een advocaat terwijl die niet strikt noodzakelijk is, dan daalt de vergoeding naar maximaal €5000 en geldt voor consumenten een eigen risico van €250.

Meer schapen over de dam

Andere rechtsbijstandsverzekeraars passen hun voorwaarden mogelijk nog aan na de EU-uitspraak. Deze aanpassingen laten echter nog op zich wachten.

Achmea geeft bijvoorbeeld aan ‘een aantal mogelijke aanpassingen in onderzoek’ te hebben voor schadelabels Avéro Achmea, Centraal Beheer Achmea, FBTO, en Interpolis. Arag kan eveneens niet aangeven of en wanneer er wijzigingen komen en stelt dat ‘de tijd nog te kort is om de precieze gevolgen van de uitspraak vast te kunnen stellen’.

Klaverblad zegt als enige verzekeraar helemaal geen wijzigingen op de planning te hebben.

Rapportcijfer 7

De rechtsbijstandsverzekeraars kregen van de 600 ondervraagde consumenten gemiddeld een 7 voor de dienstverlening. Het vaakst werd gevraagd om rechtsbijstand bij een arbeidsconflict, gevolgd door conflicten met leveranciers of dienstverleners en geschillen rondom wonen en verkeer.

De geclaimde schadebedragen bij de ondervraagde consumenten lopen op tot €400.000. Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders hebben een gezinsrechtsbijstandspolis waarvoor zij jaarlijks gemiddeld €250 betalen.

Bekijk alle test- en klantoordelen via de Rechtsbijstandsverzekeringen vergelijker.

Lees meer over Vrije advocaatkeuze.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.