icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Rechtsbijstandsverzekeraars moeten voorwaarden aanpassen

Nieuws
|
Bezitters van een rechtsbijstandsverzekering mogen voortaan een beroep doen op een advocaat naar eigen keuze in geval van een administratieve of gerechtelijke procedure. Het maakt hierbij niet uit of er wel of niet een advocaat verplicht is.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 8 november 2013

Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het betrof een Nederlandse verzekerde die hierover een rechtszaak aanspande tegen DAS. Een mogelijk gevolg van de uitspraak is dat de rechtsbijstandsverzekering een stuk duurder wordt.

Het recht van vrije advocaatkeuze stond al in de Nederlandse wet, maar de verzekeraars pasten dit alleen toe bij procedures waarbij een advocaat verplicht is. En je moest er zelf actief om vragen. Hier heeft de hoogste rechter dus een streep doorgezet. De rechtsbijstandsverzekeraars hebben laten weten de polisvoorwaarden te gaan aanpassen.

Advocaten zijn duur. Als verzekerden vaker zelf een advocaat gaan inschakelen, dan gaan de kosten voor de verzekeraar fors omhoog. Dit zal zich vertalen in een hogere premie voor verzekerden. Een ander risico is dat de verzekeraars een maximumbedrag voor externe kosten instellen (of het bestaande maximumbedrag verlagen), waardoor je alsnog zelf opdraait voor een groot deel van de kosten.

Circa 3 miljoen huishoudens hebben een rechtsbijstandsverzekering. De bekendste rechtsbijstandsverzekeraars zijn DAS, Achmea en ARAG.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen