! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Test rechtsbijstandverzekeringen

Rechtsbijstandsverzekeraars moeten voorwaarden aanpassen

Nieuws|Bezitters van een rechtsbijstandsverzekering mogen voortaan een beroep doen op een advocaat naar eigen keuze in geval van een administratieve of gerechtelijke procedure. Het maakt hierbij niet uit of er wel of niet een advocaat verplicht is.

Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op:8 november 2013


Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Het betrof een Nederlandse verzekerde die hierover een rechtszaak aanspande tegen DAS. Een mogelijk gevolg van de uitspraak is dat de rechtsbijstandsverzekering een stuk duurder wordt.

Het recht van vrije advocaatkeuze stond al in de Nederlandse wet, maar de verzekeraars pasten dit alleen toe bij procedures waarbij een advocaat verplicht is. En je moest er zelf actief om vragen. Hier heeft de hoogste rechter dus een streep doorgezet. De rechtsbijstandsverzekeraars hebben laten weten de polisvoorwaarden te gaan aanpassen.

Advocaten zijn duur. Als verzekerden vaker zelf een advocaat gaan inschakelen, dan gaan de kosten voor de verzekeraar fors omhoog. Dit zal zich vertalen in een hogere premie voor verzekerden. Een ander risico is dat de verzekeraars een maximumbedrag voor externe kosten instellen (of het bestaande maximumbedrag verlagen), waardoor je alsnog zelf opdraait voor een groot deel van de kosten.

Circa 3 miljoen huishoudens hebben een rechtsbijstandsverzekering. De bekendste rechtsbijstandsverzekeraars zijn DAS, Achmea en ARAG.

Meer nieuws

Meer nieuws

Test rechtsbijstandverzekeringen