icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Checklist rechtsbijstandverzekering afsluiten

Wil je een (gezins)rechtsbijstandverzekering afsluiten? Check dan eerst even de volgende  punten.

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:16 januari 2018

Artikelen_Rechtsbijstandchecklist

Vergelijken 

In de de Rechtsbijstandverzekeringen vergelijker kun je opzoeken waaruit het basispakket bestaat en met welke modules je dit wilt aanvullen; zoals arbeid en inkomen. Ook vind je hier de premie voor een gezin en alleenstaande (met of zonder kinderen). 

Noodzaak

Weeg de noodzaak van een rechtsbijstandpolis af: voor kleine geschillen loont jarenlang premie betalen niet.

Overlap

Is er overlap met andere verzekeringen die je hebt lopen? Ben je bijvoorbeeld verzekerd voor verkeersrechtsbijstand dan is het niet nodig om bij de autoverzekering een rechtsbijstanddekking af te sluiten.

Voorziene geschillen

Met een rechtsbijstandverzekering krijg je geen dekking voor een conflict dat je kon voorzien of dat al speelt voor je de verzekering afsloot.

Dekking

Bepaal vooraf voor welk type geschillen je in ieder geval verzekerd wilt zijn en kijk of die in het standaardpakket zitten. Soms is het nodig om een aanvullende module af te sluiten, zoals arbeidsgeschillen en scheidingsmediation.

Uitsluitingen

Kijk goed in de voorwaarden welke geschillen zijn uitgesloten van dekking.

Verzekerden

Zijn inwonende familieleden of mede-inzittenden ook meeverzekerd? Bij gezinspolissen is het antwoord op deze vraag vaak positief. 

Franchise (minimaal schadebedrag)

Hanteert de verzekeraar een drempelbedrag, waaraan het geschil moet voldoen om in aanmerking te komen voor rechtshulp?

Wachttermijn

Is er een wachttermijn en zo ja, hoe lang is die? Soms is de wachttijd voor alle rechtsgebieden gelijk, soms verschilt dit per rechtsgebied (zoals voor arbeidsgeschillen).

Dekkingsgebied

In welke landen ben je wel en niet verzekerd? Soms verschilt dat per rechtsgebied of zelfs per geschil!

Verzekerde bedrag

De kosten die de rechtshulpverlener buiten de deur maakt, zoals rechtbankkosten en kosten om een advocaat in te huren, zijn meestal niet onbeperkt gedekt. Het kostenmaximum verschilt per verzekering.

Vrije advocaatkeuze

Je mag bij een procedure zelf een advocaat kiezen, ook als die niet verplicht is. Dit heet vrije advocaatkeuze. Bij de meeste verzekeraars is de vergoeding voor externe kosten (zoals advocaatkosten) in dit laatste geval fors ingeperkt.

Eigen risico

Geldt er een eigen risico? Dit bedrag moet je zelf betalen wanneer je rechtshulp krijgt. De meeste verzekeraars hanteren geen standaard eigen risico. Bij de meeste verzekeraars geldt wel vaak €250 als je een advocaat wil kiezen als die niet verplicht is bij een procedure (vrije advocaatkeuze). 

Eigen bijdrage

Bij sommige verzekeraars (zoals Das) kun je kiezen voor een polis met eigen bijdrage per conflict, tegen premiekorting.

Rechtshulpverlener

Er zijn ruim 40 rechtsbijstandverzekeringen, maar de juridische hulp zelf wordt maar door een klein aantal rechtshulpverleners uitgevoerd. Verzekeraars mogen namelijk zelf geen rechtsbijstand verlenen als ze ook andere verzekeringen aanbieden en besteden dit uit aan een rechtshulpverleners, zoals Arag en Das. Sommigen hebben het verlenen van rechtshulp (deels) ondergebracht in een afzonderlijke stichting, zoals Achmea, Klaverblad en Univé.

Opzeggen

Mag de verzekeraar de verzekering tussentijds opzeggen, bijvoorbeeld als je (te) vaak een claim indient? Dit staat vaak niet in de voorwaarden; vraag de verzekeraar hiernaar.

Vergelijken en afsluiten

De rechtsbijstandverzekering afsluiten die het beste bij je gezinssamenstelling en wensenpakket? Kom er zelf achter met behulp van onze rechtsbijstandverzekeringen vergelijker. Sommige polissen kun je direct via de vergelijker afsluiten.