icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtsbijstandverzekering bij financiële geschillen

De Consumentenbond bekeek de hulp die rechtsbijstandverzekeraars bieden bij financiële kwesties. Welke modules bieden welke dekking? En wat zijn de uitzonderingen?
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 19 juli 2022

financiële geschillen rechtsbijstand

Financiële geschillen komen weinig voor in de top vijf van claims bij rechtshulpverleners. Die lijst wordt nog steeds gedomineerd door arbeidsconflicten. Claims over geldkwesties gaan meestal over geschillen met verzekeraars (woekerpolissen en ziektekosten). Ook claimen verzekerden veel rondom hypotheken en andere geldleningen, pensioenen en vermogensbeheer.

Module Consument & Wonen en/of Verkeer

Met de module Consument & Wonen of Verkeer heb je dekking voor de meeste geldzaken, zoals:

 • pasfraude (‘onrechtmatige daad’)
 • schadeverzekeringen
 • inkomensverzekeringen
 • hypotheken
 • financieel adviseurs (voor zover het niet gaat om vermogensbeheer en beleggen)

Overige dekking

Ook woekerpoliszaken zijn vaak gedekt onder de module Consument of Wonen. Mits de polis aan de hypotheek gekoppeld is. Dat moet je maar net weten. Geschillen met een verzekeraar worden meestal wel expliciet vermeld in de voorwaarden. Ongeveer 50% van de rechtsbijstandpolissen dekken ook geschillen over een geldlening tussen particulieren.

Module Werk en/of Inkomen

Onder de module Werk en Inkomen (en soms de basisdekking) vallen ook financiële geschillen, zoals:

 • met een pensioenuitvoerder
 • problemen rondom huishoudelijke hulp via de gemeente

Volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) stijgt het aantal zaken rondom de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) sterk. De meeste Wmo-zaken, volgens rechtshulpverlener SRK een derde, gaan over de vermindering van het aantal toegewezen uren bij huishoudelijke hulp.

Module Fiscaal recht & Vermogensbeheer

Heb je veel vermogen of beleg je veel? Dan kan een aanvullende module Fiscaal recht & Vermogensbeheer handig zijn. Er is dekking voor conflicten over bijvoorbeeld:

 • aandelen
 • obligaties
 • spaardeposito’s
 • een te hoge belastingaanslag

Volgens rechtsbijstandverzekeraars kiest gemiddeld 10% van de verzekerden voor deze extra dekking. De kosten voor 2 volwassenen zijn zo'n €45 tot €50 per jaar. Op 12 polissen is deze dekking helemaal niet mogelijk. Het gaat om de polissen Anker Eigen Jurist Groei, De Internationale, Roxo, United Insurance, Voogd & Voogd en Arag (Flexpolis, Slim Geregeld, Basis, Basis Online, Uitgebreid en Uitgebreid Online). 

Dekking in de beroepsfase

Bij fiscale geschillen is in principe alleen dekking in de 'beroepsfase'. Bijvoorbeeld als je het oneens bent met de vastgestelde WOZ-waarde van de eigen woning.

 • Vergoedingen lopen uiteen van 10.000 tot 100.000. Anker Eigen Jurist Optimaal en Verzekeruzelf vergoeden voor fiscale geschillen en voor geschillen bij vermogensbeheer tot €10.000 externe kosten (denk aan advocaatkosten). Klaverblad steekt er met een vergoeding van 100.000 bovenuit.
 • ABN Amro vergoedt bij problemen met vermogensbeheer maar €6000 in plaats van het standaardbedrag van €50.000. Dat kan flink schelen bij een langslepend juridisch gevecht.
 • Vereniging Eigen Huis vergoedt bij problemen met een tweede woning €7500 in plaats van het standaard maximumbedrag van €20.000.

Geen of beperkte hulp financieel geschil

Soms is er geen dekking. De verzekeraar vindt het bedrag waarover het geschil gaat dan te laag om bijstand te verlenen. Dit is de zogenoemde franchise (vaak €175). Of de verzekeraar koopt het geschil af. De kosten van een procedure wegen voor de verzekeraar dan niet op tegen het schadebedrag. Je wordt in zo’n geval schadeloos gesteld. Maar je haalt niet je gelijk. Een verzekeraar zal altijd de weg van de minste kosten bewandelen.

Afwijzing claim

Een verzekeraar kan je claim om diverse redenen afwijzen. Reden voor afwijzing zijn:

 • Een juridische procedure heeft weinig kans van slagen.
 • Het geschil bestond al voordat de verzekering werd afgesloten.
 • De kwestie kon worden 'voorzien' vóór het afsluiten van de polis. 

Verzekeraars maken hierbij eigen regels. Bijvoorbeeld als het gaat om aardbevingschades of woekerpolissen. Verzekeraar Das trok in 2014 voor woekerpolissen de grens bij 2007. Verzekerden die na dat jaar een polis afsloten, krijgen geen juridische bijstand. Volgens Das konden ze na 2007 weten dat het om een woekerpolis ging.

Ben je het niet eens met een afwijzing? Lees dan welke stappen je kunt nemen

Rechtsbijstandverzekering afsluiten

Overweeg je een rechtsbijstandverzekering af te sluiten? Gebruik de keuzehulp Rechtsbijstandverzekeringen. Via een paar simpele stappen zie je direct welke rechtsbijstandverzekering het beste bij je wensen past. 

Wij helpen je een rechtsbijstandverzekering kiezen.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.