icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtsbijstandverzekering voor ZZP'er

Voor zzp’ers zijn er speciale rechtsbijstandverzekeringen. Handig als je een conflict heb met een klant, leverancier of andere partij. Waar moet je op letten bij het afsluiten? 

    Bijgewerkt op: 19 juli 2022

zzp-rechten-nieuws

Waarom een rechtsbijstandverzekering? 

Een rechtsbijstandverzekering neemt werk uit handen bij een conflict. Je kunt er terecht voor juridisch advies en bijstand. Komt de verzekeraar er niet uit met de tegenpartij? Dan kan een gang naar de rechter soms nodig zijn.

De rechtsbijstandsverzekeraar regelt dit allemaal voor je. De kosten die hierbij komen kijken worden ook veelal betaald door de verzekeraar. Met een rechtsbijstandverzekering bespaar je jezelf een hoop werk, energie en geld. 

Lees meer over het kiezen van een rechtsbijstandverzekering

Externe kosten 

Doe je als zzp’er een beroep op je rechtsbijstandverzekering, dan worden kosten in principe volledig vergoed. Dit gaat niet altijd op als je kiest voor: 

  • een externe advocaat of rechtshulpverlener (vrije advocaatkeuze)

  • vertegenwoordiging door een advocaat als het niet verplicht is

In deze gevallen vergoeden veel rechtsbijstandsverzekeraars vaak maximum bedragen. Dit bedrag is opgenomen in de polisvoorwaarden. 

Zelf samenstellen

De meeste rechtsbijstandverzekeringen voor zzp’ers kun je zelf samenstellen. Wij zijn hier voorstander van. Op deze manier betaal je niet voor modules die waarschijnlijk toch niet gebruikt of al elders zijn verzekerd. Kies modules waar jij behoefte aan hebt.

Bekijk ook onze checklist rechtsbijstandverzekering afsluiten

Drempelbedrag

Wil je een geschil aanmelden bij je rechtsbijstandsverzekeraar? Dan kijken de meeste rechtsbijstandsverzekeraars of het financieel belang boven een bepaald bedrag komt. Dit wordt ook wel drempelbedrag of franchise genoemd. Per module kan de hoogte verschillen. Bekijk de polisvoorwaarden voor deze drempelbedragen. 

Uitvoerende instantie rechtsbijstand

De verzekeraar besteedt de rechtsbijstand bijna altijd uit aan een gespecialiseerde derde, zoals Anker, ARAG en DAS. Producten van Achmea worden door een eigen stichting uitgevoerd. Ook Univé en Klaverblad hebben een eigen rechtsbijstandsinstantie. In de polisvoorwaarden lees je terug wie de uitvoerende partij is. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.