icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtshulp aardbevingschades vaker uitgesloten

Nieuws
|
Als je in Noord-Nederland woont, is het goed mogelijk dat je te maken hebt gehad of krijgt met flinke bevingschade aan je huis. Juridische hulp bij geschillen hierover is niet per se gegarandeerd met een rechtsbijstandpolis. Er kan wel een rechtsbijstandpolis worden afgesloten, maar de dekking voor bevingsschade is ‘voorzien’ en dekking nu vaker expliciet uitgesloten. Bij Anker staat op alle nieuwe rechtsbijstandpolissen in de betreffende postcodegebieden een ‘clausule uitsluiting aardbevingsschade’. Bij Das wordt er een clausule ‘uitsluiting bekend geschil’ geplaatst op nieuwe polissen van verzekerden die in het bekende aardbevingsgebied wonen.

    Gepubliceerd op: 30 september 2016

aardbeving-groningen-rechtsbijstand

Bestaande verzekeringen

Een aantal verzekeraars hanteert een 'grensdatum' voor het afsluiten van een polis en rechtshulp bij geschillen rondom aardbevingsschade. Bij Anker is dit 1 augustus 2006. Met een rechtsbijstandverzekering die vóór die datum is afgesloten vallen bevingsgeschillen in elk geval onder de dekking. Das hanteert als datum 16 augustus 2012, omdat op die datum in Huizinge een aardbeving plaatsvond. Univé hanteert 25 januari 2013, omdat minister Kamp op deze datum de Tweede Kamer informeerde over de inzichten wat betreft gaswinning, aardbevingen en de gevolgen. Hierna is volgens de verzekeraar meer media-aandacht ontstaan en werd de relatie tussen gaswinnen en aardbeving breder bekend.

Stichting Achmea Rechtsbijstand en Stichting SRK Rechtsbijstand hebben hun beleid minder concreet geformuleerd. Elke melding wordt op individuele basis beoordeeld.

Klagen

  • Ben je het oneens met je rechtsbijstandverzekeraar over de aanpak van de zaak of juridische haalbaarheid? Doe dan een beroep op de geschillenregeling. Je hebt namelijk recht op een ‘second opinion’ van een onafhankelijke derde (zoals een advocaat) op kosten van de verzekeraar.
  • Voor klachten over de inspanning of vage voorwaarden van de verzekeraar is er het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Bron: MoneyView/Consumentenbond

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.