icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Rechtshulp bij aanvraag van een bouwvergunning

Wanneer je iets aan je huis wilt laten verbouwen, bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen, heb je een bouwvergunning van een gemeente nodig. Wat als er iets mis gaat bij het aanvragen van zo'n vergunning? Biedt je rechtsbijstandverzekering dan rechtshulp?

    Bijgewerkt op: 12 juli 2022

rechtshulp-bij-geschil-om-aanvraag-bouwvergunning

Je mag over je eigen woning veel zelf bepalen. Maar wil je je woning verbouwen of wil je aanbouwen, bijvoorbeeld met een dakkapel of uitbouw? Dan moet je soms een bouwvergunning aanvragen. De gemeente beoordeelt je aanvraag. Als je een vergunning krijgt, kan de bouw beginnen.

Maar hij kan ook afgewezen worden. Daartegen kun je in beroep gaan. Het kan dan fijn zijn om de hulp van je rechtsbijstandverzekeraar in te schakelen. Of je dekking hebt voor problemen rondom een bouwvergunning hangt af van je rechtsbijstandverzekering en de dekking. 

Rechtshulp standaard gedekt

50% van de rechtsbijstandpolissen biedt standaard rechtshulp bij een geschil met de overheid over een aanvraag van een bouwvergunning:
 

a.s.r. SNS
Anker  Unigarant 
Aon United Insurance
ANWB Vereniging Eigen Huis

Arag

Flexpolis, Basis, Basis Online, Slim Geregeld

Verzekeruzelf.nl
Das Totaal Voogd & Voogd 
De Internationale ZLM
Ik kies zelf van a.s.r. (tot 17 april 2023 Ditzo)  

Peildatum: 12 juli 2022 (MoneyView)

Sommige verzekeraars bieden meerdere polissen aan. Het kan zijn dat er op de ene polis wel standaard dekking is, terwijl dit bij de andere optioneel is. Hier is sprake van bij Arag en Das. Let daarom goed op de productnamen die schuingedrukt erbij staan.

Aanvullende module

Bij deze verzekeraars moet je een aanvullende module (meestal 'Consument & Wonen' of 'Wonen' genoemd) afsluiten:

ABN Amro ING
Aegon InShared
Allianz Interpolis

Arag

ProRechtPolis, Excellent, Excellent online, Uitgebreid en Uitgebreid Online

Klaverblad
Centraal Beheer Nationale-Nederlanden
Das Rechtsbijstandverzekering Ohra
De Goudse Roxo
FBTO Univé
Hema  

Peildatum: 12 juli 2022 (MoneyView)

Haal je recht

Ook als je geen rechtsbijstandverzekering hebt of jouw verzekering geen of een beperkte dekking heeft, kun je juridische hulp krijgen. Kom je er niet uit met de gemeente? Dan kun je terecht bij de Nationale Ombudsman

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.