icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Teeven brengt toegankelijkheid rechtshulp in gevaar

Nieuws
|
De plannen van staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) om de gefinancierde rechtsbijstand te beperken hebben niet alleen ernstige gevolgen voor rechtspositie van consumenten, ook zijn ze in strijd met de Grondwet en het Europees Verdrag tot bescherming van de Mens (EVRM). De Consumentenbond vindt dit onacceptabel. Op donderdag 14 november protesteert de Consumentenbond op het Plein in Den Haag en roept de Tweede Kamer op niet akkoord te gaan met de plannen.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 14 november 2013

recht

Bart Combée, directeur Consumentenbond: 'Consumenten schakelen al nauwelijks een rechter in, omdat de kosten niet opwegen tegen de mogelijke baten. Kwaadwillende ondernemers kunnen er zo op speculeren dat consumenten hun recht toch niet afdwingen'. Uitgaande van gemiddelde advocaatkosten van €180 per uur en dat een gemiddelde rechtszaak een advocaat 15 uur kost, is het niet lonend om naar de rechter te stappen als de vordering lager is dan €2700. Combée: 'Daarmee zeg je tegen een hele grote groep consumenten: zoek het maar uit.'

Teeven wil geschillen op het gebied van consumentenrecht en huurrecht uitsluiten van gesubsidieerde rechtshulp, omdat die 'veelal goed verzekerbaar zijn en vaak aan geschillencommissies kunnen worden voorgelegd'. Dat consumenten zich kunnen verzekeren, ontslaat de overheid niet van zijn verplichtingen. Daarnaast kunnen consumenten lang niet altijd bij een geschillencommissie terecht, want niet elk bedrijf is daarbij  aangesloten. De overheid heeft volgens de Consumentenbond de wettelijke plicht om zorg te dragen voor een effectieve rechtsbescherming, ongeacht het rechtsgebied.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen