icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vrije advocaatkeuze in de wet

Nieuws
|
Het recht op vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeringen wordt opgenomen in de nieuwe Wet op het financieel toezicht (Wft).
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 30 september 2014

visual-contentpagina-groot(5)wetboek

De wetswijziging volgt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie november vorig jaar. Bij zaken die leiden tot een rechtszaak (gerechtelijke of administratieve) hebben verzekerden vrije advocaatkeuze, ook als een advocaat niet verplicht is. Verzekerden mogen zich dan door een externe rechtshulpverlener of medewerker van de rechtsbijstandsverzekeraar laten bijstaan. Deze vrije keus moet er ook zijn bij situaties waarin de betrokken partijen bij dezelfde verzekeraar zitten.

In de toelichting van de wetswijziging is opgenomen dat de hoogte van de verzekeringspremie afhankelijk kan zijn ‘van de manier waarop de verzekerde zijn recht op vrije advocaatkeuze kan uitoefenen’. Volgens onderzoeksbureau MoneyView zijn de premies van rechtsbijstandsverzekeringen het afgelopen jaar gemiddeld 3% gestegen. Verschillende rechtsbijstandsverzekeraars hanteren een hoger eigen risico of lagere maximum kostenvergoeding bij zaken waar een advocaat niet-verplicht is, zoals bij de kantonrechter.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen