icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Weer discussie over vrije advocaatkeuze

Nieuws
|
De vrije keuze van een advocaat via de rechtsbijstandsverzekeraar bij een ‘administratieve procedure’ roept wederom vragen op.

    Gepubliceerd op: 10 februari 2015

rechter

Na de onduidelijkheid van de vrije advocaatkeuze bij UWV-ontslagprocedures, zijn er nu vragen over bezwaarprocedure bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze procedure kun je opstarten als je het oneens bent met het CIZ over de mate zorg waar je aanspraak op kunt maken, of bijvoorbeeld de begindatum. De vraag is of zo'n bezwaarprocedure een administratieve procedure is, waarbij een rechtsbijstandsverzekerde recht heeft op de keuze van een eigen advocaat. Het Europese Hof van Justitie buigt zich nog over deze kwestie.

Volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand is de vrije keus er bij deze procedures niet, zo blijkt uit een recente discussie met een rechtsbijstandsverzekerde. De rechtshulpverlener heeft evengoed toegezegd de advocaatkosten van de verzekerde te vergoeden tot €2.420.

Discussieer mee

Rechtsbijstandsverzekerden hebben recht op de vrije keuze van een advocaat (of andere rechtshulpverlener) bij administratieve of gerechtelijke procedures. Een rechtzoekende die gebruikmaakt van gesubsidieerde rechtsbijstand, heeft dit recht niet.

Bron: de Rechtspraak

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.