icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Weer discussie over vrije advocaatkeuze

Nieuws
|
De vrije keuze van een advocaat via de rechtsbijstandsverzekeraar bij een ‘administratieve procedure’ roept wederom vragen op.
Priscilla Blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Gepubliceerd op: 10 februari 2015

rechter

Na de onduidelijkheid van de vrije advocaatkeuze bij UWV-ontslagprocedures, zijn er nu vragen over bezwaarprocedure bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), in het kader van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Deze procedure kun je opstarten als je het oneens bent met het CIZ over de mate zorg waar je aanspraak op kunt maken, of bijvoorbeeld de begindatum. De vraag is of zo'n bezwaarprocedure een administratieve procedure is, waarbij een rechtsbijstandsverzekerde recht heeft op de keuze van een eigen advocaat. Het Europese Hof van Justitie buigt zich nog over deze kwestie.

Volgens Stichting Achmea Rechtsbijstand is de vrije keus er bij deze procedures niet, zo blijkt uit een recente discussie met een rechtsbijstandsverzekerde. De rechtshulpverlener heeft evengoed toegezegd de advocaatkosten van de verzekerde te vergoeden tot €2.420.

Discussieer mee

Rechtsbijstandsverzekerden hebben recht op de vrije keuze van een advocaat (of andere rechtshulpverlener) bij administratieve of gerechtelijke procedures. Een rechtzoekende die gebruikmaakt van gesubsidieerde rechtsbijstand, heeft dit recht niet.

Ervaar je problemen met de rechtsbijstandsverzekeraar over de afhandeling van een claim of keuze van een eigen advocaat? Deel je ervaring via de community van de Consumentenbond!

Bron: de Rechtspraak

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Test rechtsbijstandverzekeringen