icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

3 Mooiste wandelroutes

Het voorjaar is dé periode om er al wandelend op uit te trekken. Ontdek de mooiste plekjes van Nederland, van stuifzandvlaktes tot groene polders, met de favoriete wandelroutes van de Reisgids-redactie. 

Gepubliceerd op:13 april 2017

wandelen-in-duinen

Route 1 – Griezelbaarg Onstwedde (14 km)

De keuze voor route 32 van wandeleninwesterwolde.nl is een voltreffer. Wat een leuke paadjes, wat een variatie: mooier kun je niet wandelen in het laagland. Vanuit Onstwedde lijkt het eerst wat saai te worden. Het Mussel-kanaal is weliswaar mooi omlijst met bomen, maar ook recht. Na een kleine kilometer gaan we naar links, waarna het draaien en keren niet meer ophoudt. Het gaat vaak door houtsingels, een dubbele rij bomen met schelpenpad ertussen. Zo loop je beschut met uitzicht over de velden of een volledig door bomen omgeven weiland of akker.

We worden ook regelmatig een ‘ommetje’ op gestuurd: een pad langs de rand van of dwars door een weiland of akker. Houten boogbruggetjes helpen je de sloten en beekjes over. Het opvallendste is de Giezelbaarg ofwel Gezelberg, die zijn macabere naam waarmaakt: volgens de gedenksteen werden hier in 1589 de van hekserij verdachte Geeske Kuper, Taelke Albers en tien andere vrouwen eerst gefolterd en toen verbrand. Gelukkig verdrijft het wonderschone landschap voorbij het fraaie boerderij-gehucht Wessinghuizen de gedachten aan deze barbaarse gruwelijkheden. 

De routebeschrijving, die vaak het Noaberpad volgt, is perfect, maar bijna aan het eind steken we bewust een veldweg in, omdat de route ons rechtdoor over een asfaltweg wil sturen. 

Over de route
Soort weg: onverharde (schelpen)paden, soms een stukje asfaltweg.
Landschap: coulissen met houtwallen, beekjes, weilanden, akkers, essen, rivierduinen en kanalen.
Cafés: in Onstwedde
Bewegwijzering: routebeschrijving

Download de route Giezelbaarg Onstwedde, 14 km

Route 2 – Pelgrimspad Vught-Drunen (19 km)

Vanaf de bushalte bij de Boslaan in Vught lopen we langs fraaie woonwijken in no time naar De IJzeren Man, de beroemde zwemplas, waar de rood-witte bordjes aangeven dat we op het Pelgrimspad zijn. De beschrijving klopt als een bus. Na een kop koffie in het onweerstaanbare IJzeren Man Strandhuys volgt de route de kabbelende Broekelij. Daarna gaat het een stukje over zandwegen door open land met boerderijen. Bij boerderij De Reizende Man prijkt een plaquette op de gevel dat Napoleon ons hier in 1810 voor ging. 

De route duikt vervolgens het bos in, maar saai wordt het niet: even later volgen we de bosrand en wandelen we door een coulissen-landschap. Voorbij café De Rustende Jager steken we een zandvlakte over, en even later nog een. Het laatste stuk gaat langs Eetcafé De Klinkert door het bos, waarna de route het Drongels Kanaal oversteekt en dit aan de overkant blijft volgen. Wij gaan rechtdoor: naar de bushalte in Drunen. Vroeger was dit traject een populaire NS-route. Het traject is iets aangepast, maar niet minder mooi. 

Over de route:
Soort weg: bospaden, zandwegen, los zand en verharde wegen aan het begin en eind.
Landschap: de route voert door een gevarieerd landschap met bossen, zandvlaktes, weilanden, akkers en boerderijen.
Cafés: IJzeren Man Strandhuys, De Rustende Jager, Eetcafé De Klinkert en cafés in Drunen. 
Bewegwijzering: rood-witte bewegwijzering Pelgrimspad. 

Download de route Loonse en Drunense Duinen

Route 3 - Groene Hart (14 km)

Vanaf hotel-restaurant De Watergeus in het plaatsje Noorden steken we zo snel mogelijk door naar het fietspad achter de huizen, met een mooi polderzicht als beloning. Na Noorden voert de route over een dijk met uitzicht op een moerassig gebied. Tot onze verrassing stuurt de routeapp ons hier de dijk af, een drassig pad op, met bruggetjes van eiland naar eiland.

Natuurreservaat De Groene Jonker is het domein van grote groepen watervogels. Even verderop gaat de route een hek over, het weiland in, langs brede sloten. Na de weilanden komen we op de Amstelkade terecht, waar we de rood-gele markeringen van het streekpad Noorden volgen: een prachtig smal pad op de dijk tot de Westveense Molen. Dat pad kun je het best blijven volgen – ook als de app je weer een weiland in stuurt. Via een lange, rechte weg kom je weer bij De Watergeus. Vanaf de molen de omweg via Woerdense Verlaat nemen, voegt weinig toe. 

Over de route:
Soort weg: smalle asfaltwegen en fietspaden, drassige paden, weilanden zonder pad. 
Landschap: weilanden, sloten, boerderijen, moerassig plassengebied, rivier de Kromme Mijdrecht.
Cafés: bij begin- en eindpunt.
Bewegwijzering: deels rood-wit (De Groene Jonker) en rood-geel (streekroute Noorden), verder op de app. 

Download de route Wandelen in Noorden