icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

3x fietsen in Nederland

Ontdek de mooiste plekjes van Nederland op de fiets, dwars door akkers, weilanden, heidevelden en bossen, met de favoriete fietsroutes van de Reisgidsredactie. 

westerwolde 2

Tip 1 - Ronde vanuit Sellingen (63 km)

Omdat we graag de Vesting Bourtange willen zien, maken we een extra lus op de knooppuntroute Ter Apel/Ter Borg/Sellingen. Een prima keuze, met volop afwisseling en leuke paden, vaak dwars door akkers, weilanden en bossen – al is het op de lange, rechte weg van knooppunt 27 naar 35 wel even doorbijten.

Vanuit Sellingen gaan we eerst noordwaarts over de Breedwisch: verwilderde voormalige akkers waar nu runderen grazen. Een stier op het fietspad maakt geen aanstalten om plaats te maken. Voor alle zekerheid maar even afstappen en met een boog eromheen. Verder gaat het over smalle paden door stukjes bos en langs eindeloze akkers, waar de tractor een stipje aan de horizon is.

Mooi zijn de sluisjes van de verstilde kanalen, met een stoplicht voor de scheepvaart – die er niet is. Alleen een oud vrachtschip zorgt er soms voor een mooi plaatje. Een buurtbewoner verzekert ons dat er ’s zomers wel degelijk pleziervaart is. Voor Bourtange moeten we de fiets een verhoogde brug over het kanaal op duwen. Om de vesting binnen te komen, lijkt het of je door een doolhof van bruggetjes moet. Een stuk zuidelijker wordt het bosrijker en komen we in de dichte naaldbossen bij Ter Apel. Ook hier zien we vaak de bordjes van het Noaberpad.

Over de route:

 • Soort weg: onverharde (schelpen)paden, tegelpaden en asfaltweggetjes
 • Landschap: weidse akkers, houtsingels, heide, beekjes, weilanden, essen, kanalen en dorpen
 • Cafés: in de dorpen
 • Bewegwijzering: knooppunten

Tip 2 - Het mooiste van Waterland (49 km)

Omdat we geen route vonden die langs alle mooie plekjes kwam, maakten we er zelf een op route.nl. Na een wandeling langs de even mooie als prijzige huizen in Broek gaat het steeds langs het water naar Zunderdorp, waar je haast in Amsterdam bent.

In het idyllische Holysloot lopen we vast: het pontje vaart alleen dagelijks in juli en augustus, en in het weekend (van april tot oktober). Dan maar terug en over de dijk. Dankzij het uitzicht over het Markermeer aan de ene kant en de Uitdammer Die aan de landkant, voelen we de extra kilometers niet.

In Monnickendam stuiten we op toeristische drukte, maar de bruine zeilschepen in de haven en de prachtig gelegen theetuin Overleek 2 kilometer verderop maken dat meer dan goed. Dwars door het Ilperveld en Het Twiske komen we over de dijk, langs de Broekervaart met de poenige woonboten, weer in Broek. 

Over de route:

 • Soort weg: fietspaden en smalle landbouwwegen, steeds langs het water
 • Landschap: weilanden, sloten, vaarten, kreken, boerderijen, Markermeer en dorpen
 • Cafés: in de dorpen
 • Bewegwijzering: fietsknooppunten

Tip 3 - Op pad in Limburg (47 km)

De Maasduinen zijn de langste strook rivierduinen van Nederland. De mooiste stukken bevinden zich in Nationaal Park De Maasduinen, met heidevelden en bos. Een mooie stop is het prachtig gelegen Reindersmeer, met de Bosbrasserie en de natuurlijke speeltuin De Boskoel. Vanwege de duinen moet je tijdens de fietstocht af en toe kort klimmen, maar veel stelt het niet voor.

De route komt langs een paar dorpjes, zoals het lieflijke Aijen met leuke galeries. Vlak voor Arcen steek je de Maas over naar Lottum, waar je rozenkwekerijen en een rozenhof kunt bezoeken. De laatste 8 kilometer voeren langs saaie en soms ronduit lelijke wegen naar Venlo. Het gezellige centrum van die stad maakt gelukkig weer veel goed.

Over de route:

 • Soort weg: rustige wegen, groot deel autovrij en onverhard
 • Landschap: bos, heide, Maas
 • Cafés: voldoende onderweg
 • Bewegwijzering: goed