icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Australië in een notendop

Bij Australië denk je algauw dat je van hot naar her moet reizen om al het moois van het land te zien. Helemaal niet nodig, zo bleek op mijn slow travel-reis door Noord-Queensland. Snorkelen bij het Groot Barrièrerif, wandelen door het tropisch regenwoud, kangoeroes, vogelbekdieren, kasuarissen en krokodillen spotten, kennismaken met de Aboriginal-cultuur en de eindeloze outback (het binnenland) ontdekken: het kan er allemaal. 

queensland

Op pad met de auto in Australië

Ik verkende het gebied, op de kaart van Australië het puntje rechtsboven, vanuit Cairns met een huurauto, en verbleef bij knusse B&B’s. Autorijden is er een makkie, zelfs als links rijden nieuw voor je is: no worries mate. Van de verhuurder mag je niet op onverharde wegen, maar neem dat niet te letterlijk, want dan kom je nergens.

In de outback is vaak maar één strook verhard en juist daar kom je roadtrains tegen, vrachtwagencombinaties van zo’n 50 meter. Opzij en stilstaan langs de kant van de weg is het devies, want ze remmen niet en gaan ook niet opzij. Overreden kangoeroes zijn daar de trieste getuigen van. 

Witte zandstranden

In de even bescheiden als levendige hoofdstad Cairns kun je je met de vele winkels, cafés en restaurants goed een dagje vermaken. Er zijn ook stranden, maar een stukje noordelijker zijn die veel mooier: daar heb je witte zandstranden met palmen op de achtergrond. Bordjes die waarschuwen voor salties, zoutwaterkrokodillen, kun je maar beter serieus nemen. Ze leven in de getijdenrivieren, maar zwemmen soms ook de zee op.

Geen borden betekent niet automatisch dat de kust veilig is: vraag het altijd na. Veel minder gevaarlijk, maar wel pijnlijk, zijn steken van grote kwallen die tussen oktober en april voor de kust opduiken.

Zwevend boven het regenwoud

Een leuk uitstapje bij Cairns is het nationaal park van het Barron-dal: heen met de trein en terug met de kabelbaan. Zo zwevend boven de kruinen van het tropisch regenwoud zie en hoor je allerlei vogels, waaronder de witte kaketoe. Onderweg hadden we magnifieke doorkijkjes op de rivier en vergezichten op de kustvlakte.

Leuk was de stop bij de boardwalk, waar je tussen de boomkruinen en bij de Barron-waterval loopt. Ook was het genieten op de 2 uur lange wandeling door oerwoud naar de Johnstone River, precies zoals je je het voorstelt: enorme bomen, een glibberig pad, insecten- en vogelgeluiden, vochtige hitte en gedempt licht. In Daintree National Park wandel je langs gigantische ficussen. 

Op pad met een Aboriginal

De beste manier om kennis te maken de cultuur van de oorspronkelijke bevolking, is op pad gaan met een Aboriginal. Dat kan onder meer in Mossman, waar ik het oerwoud in ging met David van de Kuku Yalanji-stam. Zijn enorme kennis van de verschillende bomen en struiken, en waar je ze voor kunt gebruiken, was indrukwekkend. Veel traditionele gebruiken worden dan ook nog steeds in ere gehouden.

De outback in 

De groene Tablelands zijn een goed uitgangspunt om de outback in te duiken; wat een contrast! Het Undara Volcanic National Park met de lavatunnels bleek een mooie bestemming. De weg ernaartoe gaat door een dor savannelandschap, bezaaid met termietenheuvels. Het mooiste van het park zijn de plafonds van de tunnels, met tinten zwart, bruin en wit en de bizarre vormen van de lavaformaties. Of zijn het de reusachtige ficussen, die op het puin groeien en waarvan de wortels tientallen meters de tunnels in kruipen?

Geen outback, maar ook avontuurlijk om te rijden is de onverharde Bloomfield Track. Vanwege de steile hellingen en enkele riviertjes waar je doorheen moet, kan dat alleen met een fourwheeldrive (excursie).          

Onvergetelijk: het Groot Barrièrerif 

Snorkelen of duiken boven het Groot Barrièrerif was met voorsprong de mooiste ervaring. Nergens is het onderwaterleven zo fascinerend en toegankelijk als hier. De beste plaatsen om het Rif op te gaan zijn het rustige en prettig mondaine Port Douglas of Cape Tribulation.

De keuze voor Calypso Reef Cruises in Port Douglas bleek een goede, zowel voor wat betreft de begeleiding en het materiaal als de locaties. De variatie aan koraalsoorten en kleurige vissen is zo fascinerend, dat je moet oppassen dat je niet te ver van de boot raakt. De show werd gestolen door een blauwpaarse, meer dan een meter lange Napoleonvis.

Terug naar reisgidsplus.nl