icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nationaal Park Cilento

De meeste reisgidsen besteden ruim aandacht aan Sorrento, Napels en Capri. Ten zuiden daarvan krijgen de tempels van Paestum nog aandacht, maar de streek Cilento, uitgeroepen tot nationaal park, wordt alleen genoemd. Terwijl je dáár het ware Italië vindt. Je komt er voor de authentieke sfeer, de prachtige natuur, de kust, de rust en de heerlijke agriturismi.

vakantie-dorpje

Toen we eenmaal hadden geproefd van de geneugten van een agriturismo – wijnboerderij Vigne di Pace in Umbertide, Umbrië, met een zwembad en op loopafstand van het stadje – wilden we dat voor een volgende vakantie in Italië weer.

We vielen algauw voor La Locanda del Fiume bij Pisciotta, een historisch dorp op een heuvel. Deze agriturismo is ondergebracht in een oude watermolen, heeft een mooi zwembad en uitzicht op het dorp op 5 minuten loopafstand. Helaas was het restaurant gesloten, maar in het dorp en aan zee zijn er zeker 10. Het ontbijt bleek on-Italiaans uitgebreid en de gastvrijheid Italiaans hartelijk.

Bij vertrek werden we omhelsd door gastvrouw Sonja, en ze overlaadde ons met olijfolie van eigen bomen, wijn, zelfgemaakte jam en olijven. Sindsdien zijn we verkocht en gaan we er om de paar jaar een week naartoe. Simpelweg gelukkig in Pisciotta, zeggen we dan.

Spectaculaire ligging

Pisciotta zelf is een heerlijk dorp. Het enige spectaculaire is de ligging op de heuvel; verder is het er vooral ‘gewoon’. Het centrale plein, waar de doorgaande weg langs loopt en waar een politieagent het verkeer regelt, is de huiskamer waar vooral bewoners neerstrijken op bankjes en terrasjes.

Het is leuk om door de trapstraatjes te dwalen, maar bezienswaardigheden zijn er verder niet. Als je doorloopt naar beneden kom je in Marina di Pisciotta, een vissershaventje dat beroemd is om de ansjovis. Er is ook een strand, maar dat is niet erg aantrekkelijk. Voor mooi strand ga je richting Palinuro: onderweg vind je een breed zandstrand, kilometers lang, met enkele eenvoudige strandtentjes.     

Puur Italië

Als we vertellen waar we naartoe gaan, moeten we steevast uitleggen waar het ligt: zo’n 150 kilometer ten zuiden van Napels. Dat is ver en gelukkig maar, want daarom is het er zo rustig. Cilento is Italië in optima forma: prachtige bergnatuur, oude heuvelstadjes, vissershaventjes, stranden bijna voor jezelf, heerlijk en betaalbaar eten, gastvrijheid en geweldige agriturismi. Voorbij Paestum, de best bewaarde Griekse opgraving buiten Sicilië, wordt het stil.

Slechts 20 kilometer verderop ligt Nationaal Park Cilento. Hoe mooi het landschap ook is: het bijzondere van Cilento is juist dat het zo gewoon is, zo authentiek en zonder poespas. Strandtoerisme van enige omvang, maar zeker niet massaal, is er alleen aan de zandstranden van Lido bij Santa Maria di Castellabate en bij Palinuro. In augustus is het druk in Cilento en de rest van het jaar soms in het weekend, als stedelingen uit Salerno en Napels de natuur opzoeken. Daarbuiten gaat het leven z’n rustige gangetje.

Prachtlandschap

Cilento is samen met Vallo di Diano een nationaal park en Unesco-werelderfgoed. En terecht. Het beboste landschap met eeuwenoude heuveldorpen, vissershaventjes en heuse bergen, is een juweel. Sommige riviertjes, zoals de Bussento, hebben diepe kloven uitgesneden. Dorpen werden op de heuvels gebouwd om de bevolking te beschermen tegen piraten.

Hoogstandjes naast Pisciotta zijn onder andere Cuccaro Vetere, Castellabate, Cannicchio, Pollica en Torraca. Ook de kust is prachtig, met zowel steile rotsen als langgerekte zandstranden. Ertussen liggen vissersplaatsjes: Pioppi, Acciaroli, Scario en Santa Maria en San Marco di Castellabate zijn verreweg de mooiste. Al met al een ideaal vakantiegebied, en gelukkig blijft het dat vooralsnog: maar weinig toeristen hebben het ontdekt, en hoogbouw en platgetreden badplaatsen zijn er niet. Ssst… niet verder vertellen!

Ga naar reisgidsplus.nl