icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dordogne

Een mooi golvend groen landschap met historische stadjes, stoere kastelen, prachtige tuinen en grotten. Voeg daarbij volop campings aan riviertjes en je kunt je voorstellen dat de Dordogne druk bezocht wordt, met name in de zomer door gezinnen. Aan de grote parkeerplaatsen bij populaire kastelen en grotten zie je dat het er erg druk kan zijn, maar buiten het zomerseizoen is het een stuk rustiger, al is het nooit echt stil.

Dordogne

Hoogtepunt, en verreweg het populairst, is het dal van de Dordogne tussen Domme en Beynac-et -Cazenac: daar volgen de kastelen, tuinen en mooie dorpen elkaar in zo’n hoog tempo op dat je je in een openluchtmuseum waant. De mooiste manier om hiervan te genieten is een kanotocht van Carsac naar Chateau Les Milandes.

Schilderachtige dorpen

Even ten zuidwesten van Brive-la-Gailliarde ligt in de Corrèze een kwartet van schilderachtige dorpen, waarvan sommige trots de titel ‘mooiste dorp van Frankrijk’ voeren. Eén daarvan is het met karakteristieke rode steen gebouwde Collonges-les-Rouges. Het rustigere Turenne doet er met z’n kasteelruïne op een heuvel niet voor onder. Ook in het ingetogen Curemonte is het mooi en minder druk.

Middeleeuwse stad

Qua stad is het levendige, maar zeker niet hectische Perigueux de beste keuze. Het wordt gedomineerd door de Saint-Font kathedraal die getooid is met vijf koepels. In deze sfeervolle middeleeuwse stad is op zaterdag en woensdag markt op maar liefst drie pleinen tegelijk.

Net buiten de stad is het Romeinse site-musée Vésonne op de plaats van de voormalige vesting een must: het is museum, opgraving èn moderne architectuur ineen.

Grotschilderingen

Dit jaar werd bij Montignac, bekend van de prehistorische grotschilderingen van Lascaux, het Centrum voor prehistorische kunst geopend, met een perfecte kopie van de originele grotschilderingen, die vanwege aantasting door het bezoek niet meer bezocht mag worden. 

Typerend zijn ook de ‘bastides’, versterkte stadjes met een rechthoekig stratenplan daterend uit de 100-jarige oorlog met de Engelsen. Neem in ieder geval Monpazier op in een rondrit net als Belvès, Beaumont-du-Perigord en het verstilde Cadouin met het prachtige klooster.