icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dossier vakantiehuis huren

Het huren van een particulier vakantiehuis wordt steeds populairder. Het is ruimer, gezelliger en vaak ook goedkoper dan een hotelkamer. Je kunt boeken via een platform als Airbnb, maar ook via een reisorganisatie. Wat zijn de verschillen en wat is goedkoper?

Toscaans-vakantiehuisje

Sites in orde

Zowel bij de platforms als de reisorganisaties zijn de websites goed in orde en kun je eenvoudig zoeken en boeken. Wat de controle van de huizen betreft, is er wel een verschil: reisorganisaties inspecteren de huizen ter plekke, terwijl platforms alleen telefonisch contact hebben met de eigenaren. Reviews dienen daarbij als aanvulling.

Boeken en betalen doe je aan de reisorganisatie, of bij platforms via het platform dan wel direct aan de verhuurder. De platforms brengen vaak wel flink wat kosten in rekening voor service en belastingen.

Weinig prijsverschil

De prijsverschillen vallen mee, zo blijkt uit een prijspeiling van huizen in Toscane. Gemiddeld betaal je voor een huis met 2 slaapkamers in juni tussen €500 en €800 per week. Het is in ieder geval niet zo dat je bij platforms zoals Airbnb en Wimdu per definitie goedkoper uit bent; dat komt deels door de servicekosten.