icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dossier Vliegtickets boeken

De prijs van een vliegticket kan van het ene op het andere moment veranderen. Hoe weet je wanneer een ticket gunstig geprijsd is?

Vliegtickets-boeken

De concurrentie tussen de luchtvaartmaatschappijen is moordend. Om zo veel mogelijk te verdienen, berekenen hun computers continu welke verkoopprijs het meest oplevert. Prijsvergelijkers Kayak en Hopper houden deze steeds wisselende prijzen bij om te voorspellen wanneer een vliegticket het goedkoopst is; ze beloven dat ze het in 95 % van de gevallen goed hebben.

Betrouwbaarheid

De Reisgids wilde erachter komen hoe betrouwbaar de voorspellingen van Kayak en Hopper zijn en noteerde van half december 2016 tot juni 2017 de prijzen voor vluchten vanaf Schiphol naar Bali, Bangkok, Johannesburg, New York en Vancouver op vier vergelijkingssites. Opvallend was dat noch de prijzen, noch de adviezen van de vergelijkers hetzelfde zijn. De verschillen worden groter naarmate de vertrekdatum nadert.

Toen we onze uitkomsten vergeleken met de prijzen van Kayak en Hopper, bleek ongeveer de helft van het advies goed, maar de beloofde 95% halen ze bij lange na niet.

Beste strategie

De beste strategie voor een voordelig ticket is om bij diverse vergelijkers de prijzen op te vragen èn een gratis prijsalarm te activeren. Wijzigt de prijs, dan krijg je daar een mail over. Zo krijg je een indruk van de gangbare ticketprijs en kun je inschatten of een bepaalde prijs gunstig is of niet. 

Een andere manier om voordelig uit te zijn is een ticket te kopen op een buitenlandse site bijvoorbeeld op tix.fr of expedia.de. Dat kan ook voor vluchten vanuit Nederland. 

Lees ook:
Vliegticket wijzigen, omboeken of annuleren