icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Het cruisegevoel

Het kan aardig prijzig zijn, en er zijn best veel mensen op zo’n schip (nooit ‘boot’ zeggen). Dit ervaar je vooral tijdens de maaltijden en excursies. Toch moet je het een keer gedaan hebben, vinden wij: een cruise maken. Er zijn namelijk ook veel pluspunten aan zo’n reis, zo ervoeren we tijdens een cruise met de MSC Fantasia langs een handvol Oostzeesteden.

cruise-stockholm

Aan boord

Het inschepen, inclusief het vervoer naar de haven en het inchecken, was nogal een gedoe: massaal en lang wachten. Maar eenmaal aan boord bleek de hut met balkon – zeker doen – heel comfortabel en vonden we altijd wel een ruimte op het schip waar het niet druk was. Je hoeft dus niet steeds in je hut te blijven als je rust wilt. Het eten was in orde, al was het niet culinair te noemen. Leuk was de sfeer tijdens het diner in het gekozen Italiaanse restaurant, waar we omringd waren door vele Italianen. Ook in het grote buffetrestaurant, dat de hele dag open is (valkuil voor de lijn!), bleek de kwaliteit van de pizza’s en het ijs goed, alsof 'la mamma' zelf in de keuken stond. Bij het ontbijt was het in alle restaurants zoeken naar een plaatsje. Maar geen nood: er is ook hutservice.

Zeedag

Van tevoren denk je: wat moet ik op zo’n dag doen waarop alleen maar wordt gevaren? Maar achteraf was het jammer dat er niet meer dan 2 van die ‘zeedagen’ waren. Drie steden bezoeken op opeenvolgende dagen is best intensief. Op een zeedag heb je de tijd om eindelijk eens dat boek te lezen, te gaan zwemmen, sporten, een wijnproeverij te doen of een lezing over de eerstvolgende stad bij te wonen.

De steden in

Voor elke stad kun je je inschrijven voor een tiental excursies: van een rondrit tot een helikoptervlucht en een fietstocht met gids. Daar hangt een fors prijskaartje aan. Gelukkig is er ook een shuttlebus naar het centrum voor €8 tot €13, en soms is het goed te lopen. Dan kun je zelf op pad en leer je de stad het best kennen. In de 5 à 7 uur dat je in een stad bent, is het ondoenlijk om alles te zien. Wij kozen daarom steeds voor maar een paar bezienswaardigheden, en dat beviel prima.

Hoogtepunten:

  • in Kopenhagen de Carlsberg Glyptotek (vooral vanwege de unieke verzameling beelden) en de havenrondvaart;
  • onderweg naar de haven van Stockholm de honderden eilandjes, en in de stad zelf het Vasa Museum (rondom een in zijn geheel opgedoken oorlogsschip uit de 17e-eeuw) en het ABBA-museum;
  • in Tallinn de historische binnenstad binnen de vrijwel intacte stadsmuur;
  • in Sint-Petersbrug het Catharinapaleis (zelden zo veel bladgoud gezien) en de Hermitage. Overigens hebben we verder weinig meegekregen van de stad, waarin alles reusachtig lijkt. Wil je zelf op pad, regel dan van tevoren een visum.

Ga naar reisgidsplus.nl