icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Keulen: de stad die nooit verveelt

Je hoeft niet per se te vliegen voor een geslaagde stedentrip: in een paar uur rijd je naar het veelzijdige Keulen. De stad van de beroemde Dom is van alle markten thuis: er is cultuur, de shopmogelijkheden zijn eindeloos en buiten de historische Altstadt vind je trendy buurten met leuke adressen.

Gepubliceerd op:30 oktober 2018

keulen-kathedraal-brug-rijn

Het mooist is de aankomst per trein. Als je het station uit loopt, rijzen de torens van de indrukwekkende Dom zowat recht voor je op. Wat betreft de bezienswaardigheden wordt het overigens nog aardig selecteren, want er is simpelweg te veel voor een weekend. Zo zijn er volop musea, met interessante exposities en steevast een prima museumcafé. Je kunt kiezen voor ware kunstpaleizen waar je zeker een halve dag zoet bent, zoals het Wallraf-Richartz-Museum, met topcollecties van middeleeuwen, barok en impressionisme. Of ga naar een overzichtelijk museum als Kolumba, met exposities van zowel oude als moderne kunst. Daarnaast zijn er in de Altstadt veel romaanse kerken, elk met een eigen sfeer. Het contrast tussen de immense Dom en de intieme Sint-Maria in Lyskirchen kon niet groter zijn.

Een must in de Altstadt is een Kölsch drinken in een van de zogenoemde Brauhäuser, brouwerijcafés. De Köbessen (obers) zorgen ervoor dat er steeds een gevuld glas voor je staat. Vergeet niet een bierviltje op je glas te leggen als je voldaan bent, anders schenken ze gewoon door.

Voorbij de Altstadt

Hoewel er genoeg te doen is in de Altstadt, is verkenning van de wijken eromheen absoluut aan te raden. Zo vind je in het Belgisches Viertel, waar je vooral buurtbewoners tegenkomt, hippe koffiecafés, galeries, brouwerijtjes en vintagewinkels. De studenten die hier eerst woonden, zijn alweer verder getrokken: de Ringweg over naar Ehrenfeld, met kleurige streetart, knusse eethuisjes en prachtige herenhuizen. Loop vanuit de Altstadt ook stroomafwaarts de Rijnkade af, voor de mengeling van oude en hypermoderne architectuur van de tolhaven. Of ga de spoorbrug over naar het populaire Deutz.

Ga naar Reisgidsplus.nl