icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Lanzarote: eiland van lava en Manrique

Toe aan een heerlijke week zon? Dan is Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, een goede keuze. Niet zo druk als Gran Canaria en Tenerife, en wie meer wil dan luieren, kan gaan wandelen en genieten van fraaie architectuur.

Gepubliceerd op:13 december 2018


Lanzarote is geschapen door de woeste krachten der natuur, én door architect en kunstenaar César Manrique, zo zeggen de eilanders. Zijn werk en de zwarte lava vormen er de grootste attracties. Volg de Manrique-route die je onder meer langs zijn (vaak deels onderaardse) woonhuizen voert, langs restaurants El Diablo en Lagomar en langs een museum.

Behalve de bekende verblijfplaatsen, zijn er ook schattige vissersplaatsjes en landbouwdorpjes op Lanzarote. Verder kun je op dit eiland even eenvoudig als lekker eten: verse oceaanvis met aardappeltjes en mojo, en niet te vergeten de lokale frisse droge lavawijn. Tip: neem een paar flesjes mee, want buiten het eiland is deze wijn haast niet verkrijgbaar.

Lanzarote moet het niet per se van zijn stranden hebben. Als je alleen daarvoor gaat, kun je beter naar buureiland Fuerteventura gaan. Wat het eiland namelijk bijzonder maakt, is de vulkanische oorsprong. Er zijn daardoor zowel strandjes met zwarte lava als met Sahara-zand. De vulkaan is overigens nog springlevend: dat kun je van dichtbij ervaren in nationaal park Timanfaya.

Rijdend over het eiland zorgt het lavalandschap voor een aparte, soms desolate sfeer. Het was voor architect César Manrique de belangrijkste inspiratiebron. Hij bouwde huizen naast, op en ín de lava, en maakte daarbij gebruik van de karakteristieke eigenschappen van het verharde vloeibare gesteente uit het binnenste der aarde. Daarmee is hij geslaagd in zijn missie om het eiland authentiek te houden. Ook de hotels, die niet hoger mogen zijn dan een palmboom, houden de ‘eigen’ sfeer intact; evenals de koloniale huizen in bijvoorbeeld Teguise en de leuke vissersdorpjes. Wil je een mooie wandeling maken? Kies bijvoorbeeld de route naar Playa del Paso, langs de kust met verlaten strandjes.

Ga naar Reisgidsplus.nl