icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Naam op vliegticket wijzigen

De naam op je vliegticket moet hetzelfde zijn als de naam in je paspoort. Als dat niet zo is, kan het zijn dat je een nieuw ticket moet kopen. Maar als je er op tijd bij bent kun je het vaak nog gratis corrigeren.

service-balie-reisgids-1200x800

Fouten corrigeren

Veelvoorkomende fouten bij het opgeven van namen zijn:

  • Tikfouten of fouten in de spelling
  • Bij de boeking de roepnaam vermelden, die afwijkt van de eerste (doop)naam in het paspoort. Bijvoorbeeld Jan in plaats Johannes. 
  • De gehuwde naam van de partner gebruiken in plaats van de (meisjes)naam in het paspoort. Bijvoorbeeld Els Jansen (achternaam partner) in plaats van Els Peters (eigen naam die in het paspoort staat).

Kom je er kort na de boeking achter dat je een tik- of spelfout gemaakt hebt, dan kun je dat vaak gratis corrigeren. Bij EasyJet, Norwegian Airlines en Wizzair mag je maximaal 3 letters gratis wijzigen, zijn het er meer dan moet je betalen.

Het wijzigen van de gehuwde naam in de meisjesnaam kan meestal ook gratis. Flybe, Wizzair en Turkish Airlines willen wel een schriftelijk bewijs zien zoals een trouwboekje. Bij Norwegian Airlines moet je hiervoor betalen: €55 op een Europese vlucht en €80 op een intercontinentale. 

Voor het corrigeren van je roepnaam moet meteen betaald worden: €25 bij EasyJet, €55 tot €80 bij Norwegian Airlines, €45 tot €60 bij Wizzair en bij Turkish Airlines moet je zelfs een nieuw ticket kopen.

Snel reageren

Bij Ryanair, Vueling en Norwegian Airlines moet je je fout binnen 24 uur na boeking rechtzetten. Bij Emirates binnen 72 uur. Daarentegen zijn kleine wijzigingen, zoals 1 letter aanpassen, bij KLM, Air France, Flybe, Transavia, Wizzair en Turkish Airlines gratis tot enkele uren voor vertrek.

Merk je de fout pas kort voor vertrek op, dan betaal je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen een boete.

Kosten wijzigen voornaam een dag voor vertrek

LuchtvaartmaatschappijKosten
Air France, Flybe, KLM en Transaviagratis
TUI Fly€27
Corendon€30
Emirates€40
Wizzair€45
Vueling€50 + het tariefverschil
Norwegian Airlines€55/€80
EasyJet€65
Ryanair€115
Turkish Airlinesnieuw ticket kopen

 

Online of telefonisch

Of en hoeveel je betaalt voor een naamswijziging hangt ook af van de manier waarop je die doorgeeft. Meestal kun je een fout zelf gratis aanpassen in de online-boeking. Onder andere bij KLM, Transavia, Flybe en Corendon kan het ook voor niets via social media zoals Facebook en Twitter en /of via een livechat.

Telefonisch via de klantenservice of zelfs aan de balie op de luchthaven kan doorgaans ook. Vaak betaal je wel €25 tot €50 extra per vlucht als je de wijzigingen per telefoon doorgeeft. Kort voor vertrek zijn de telefoon en de balie de enige en de duurste opties.

Soms kun je beter het ticket annuleren en een nieuw ticket kopen dan een fout in de naam herstellen. Dat hangt af van de voorwaarden van de maatschappij. Zo kun je bij TUI fly tot 5 werkdagen na boeking gratis annuleren als je lang genoeg vooraf geboekt hebt.

Iemand anders vliegt

Het vervangen van een naam door die van iemand anders is bij de grote lijndienstmaatschappijen zoals Air France, Emirates, KLM en Turkish Airlines en ook bij TUI Fly verboden. Bij de budgetmaatschappijen Corendon, Transavia, Ryanair, EasyJet, Flybe, Vueling en Wizzair kan het wel. Je betaalt er vaak flink voor, zeker als je naast administratiekosten het tariefverschil moet betalen tussen het moment van boeken en de wijziging.

Ga naar reisgidsplus.nl