icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke tipt je verrassende bestemmingen. In deze editie: Vietnam en Südtirol.

Gepubliceerd op:17 oktober 2016


Nu boeken: Vietnam

Hanoi Vietnam

November is het begin van de droge tijd in Vietnam. Het is dan er koeler, er valt minder regen en de luchtvochtigheid is lager. Kortom, een ideale maand voor een rondreis. Er zijn wel verschillen: zo is het in het zuiden warmer en in het midden een stuk vochtiger. Ondanks het lawaai en de hectiek is Hanoi onvergetelijk met zijn kleurrijke straatleven. En het is een goed uitgangspunt voor meerdaagse uitstapjes naar het hoogland van Sapa - met de smaragdgroene rijstterrassen en de etnische bewoners -en Halong Bay met de talloze rotseilandjes. 

In Centraal Vietnam is Hué een must met de mausolea van de keizers aan de Parfumrivier. Hoi An is een aangename, populaire badplaats. Liever een strand voor jezelf? Dan is het prima toeven op China Beach. In het zuiden is Ho Chi Minhstad (eerder bekend als Saigon), de metropool van Vietnam en heel anders dan Hanoi. De hoogbouw in Ho Chi Minh-stad doet aan Aziatische steden als Singapore, Bangkok en Kuala Lumpur denken. Tot slot is de waterrijke en weelderig groene delta van de machtige Mekong zeker een bezoek waard.

Temperatuur 

 

Tijd

Hanoi

Hué

Ho Chi Minhstad

Maximum temperatuur

November

25 °C

26 °C

31 °C

December

22 °C

24 °C

31 °C

Minimum temperatuur

November

19 °C

21 °C

23 °C

December

16 °C

19 °C

22 °C


(Prijs)peiling en vlucht

 

Heen:
Amsterdam-Hanoi

Terug:
Ho Chi Minh-stad – Amsterdam

 

Maatschappij

Aantal overstappen

Reistijd
in uren

Aantal overstappen

Reistijd
in uren

Prijs retourvlucht

KLM/Shanghai Airlines

2

41.5

1

33.5

€537

Turkish Airlines

2

20.5

2

25.5

€607

Cathay Pacific

1

15

1

29.5

€639

Aeroflot

1

27.15

1

17

€641

British Airways/ Vietnam Airlines

1

15.5

2

22

€650

China Southern

1

28.5

1

34.5

€697

* Prijs retourvlucht: heen 2 december en terug 17 december 2016 gepeild op 6 oktober. Prijzen kunnen afwijken.


Nu vertrekken: Südtirol

sudtirol festival

Als de bossen tegen de hellingen vlammend roodgoud kleuren, de wijnoogst binnen is en de kastanjes vallen is het törggeltijd in Südtirol. Hoewel Italiaans, is de sfeer in de Alto Adige onmiskenbaar Oostenrijks. Je hoort overwegend Duits en wat op tafel komt is Oostenrijks, net als de gebruiken.

Zo ook törggelen, een culinaire traditie die in het Eisackdal of Valle Isarco ontstaan is. Na een herfstwandeling eindig je bij een zogenoemde Busenschanke, een boerencafé in de wijngaard, dat zijn eigen jonge wijn schenkt. Daarbij eet je warme kastanjes die net gepoft zijn op het “Keschtnfeuer”. Maar daar blijft het niet bij. Er komen ook andere specialiteiten op tafel, zoals spek, gepekeld varkensvlees, gerstesoep, knödel met bijvoorbeeld paddenstoelen en Krapfen (gefrituurde deegenvelopjes met hartige of zoete vulling). Oktober en november zijn het törggelseizoen.

Lokale producten

In het Eisackdal zijn negen boerencafés met elkaar verbonden door het kastanjepad. De cafés zijn aangesloten bij de belangenorganisatie Roter Hahn die onder andere toeziet op het gebruik van lokale producten. Bij Roter Hahn zijn ook honderden boerderijen aangesloten die gasten ontvangen in verzorgde kamers en appartementen. 

Enkele data om rekening mee te houden: tot 6 november zijn de kastanjedagen in Völlan, Tisens en Feldthurns. Van 4 tot 8 november is het internationale wijnfestival in Meran. En op 11 november vindt het Martinifeest plaats in het schilderachtige Eppan.

(Prijs)peiling
•    Afstand Utrecht-Meran: 1080 km.
•    Rijtijd: een kleine 11 uur via Frankfurt, Würzburg en Ulm. 
•    Benzinekosten: €121 (Euro95, verbruik 1:13, gebaseerd op de gemiddelde landelijke adviesprijs).
•    Autobahnvignet Oostenrijk (10 dagen): €11,75.
•    Minimumtemperatuur oktober/november 3 °/-2 °C.
•    Maximumtemperatuur oktober/november: 13 °/6 °C.

Lees gratis het artikel over Vakantieboerderijen in Zuid-Tirol (pdf).