icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke geeft tips voor verrassende bestemmingen. In deze editie: Venetië en Nedersaksen.


Nu boeken: Venetië 

venetie

Venetië in de winter? Ja, ook al zijn een paraplu en winterkleding een must! Het is er in de winter minder druk, vluchten en hotels zijn voordeliger en de bleke zon zorgt voor een bijzondere sfeer. En met aqua alta, hoog water, kan het gebeuren dat je het San Marcoplein moet oversteken op loopplanken.

Doolhof

Het meest bijzondere van de stad, meer nog dan de immense rijkdom aan kunst, is de sfeer van de ligging in zee. Dwalen door de doolhof van smalle straten, stegen, poortjes, pleinen, kanalen en bruggen is een van de grootste charmes van de dogestad. Wissel het af met een bezoek aan de Basiliek San Marco met de gouden mozaïeken; sla het museum niet over. Een andere must is het dogepaleis (Palazzo Ducale), waar je je nietig voelt in de enorme, met metershoge schilderijen versierde zalen. De derde topbezienswaardigheid met een overweldigende rijkdom aan kunst is de Gallerie dell'Accademia.

Grote namen

En dat is nog niet alles, want doeken van grote namen als Titiaan, Tintoretto en Veronese vind je ook in de tientallen ‘gewone’ kerken, verspreid over de stad. Het rustigst is het in de wijken Dorsoduro, Ghetto en Castello, weg van het Canal Grande. Een gondeltochtje hoort bij Venetië: ga voor 19.00 uur, dat is goedkoper. Of neem een traghetto: een gondel die je voor een paar euro het Canal Grande over zet.

 (Prijs)peiling 

Maatschappij

 Prijs

EasyJet

 €58

KLM

 €97

  

Ryanair*

€26

Prijs retourvlucht Eindhoven – Treviso van 20 t/m 23 januari  2017. Onderzocht op 5 december 2016. Prijzen kunnen afwijken; exclusief ruimbagage. 

 

 • Bus Marco Polo Airport - Venetië: €8 (enkel)
 • Waterbus Marco Polo Airport - Venetië:  €14 (enkel)
 • Bus Treviso-Venetië:  €12 (enkel) of €22 (retour)
 • Minimumtemperatuur in januari: -1°C.
 • Maximumtemperatuur in januari: 6°C

Nu vertrekken: Nedersaksen

nedersaksen 2

Als er één streek is die de benaming Kerstland verdient, is het Nedersaksen wel. Acht historische stadjes en hoofdstad Hannover hebben elk minimaal één bijzondere kerstmarkt. En dat in een Anton Pieck-achtige setting van verlichte vakwerkhuizen, historische kerken, een monumentaal stadhuis, middeleeuwse en barokke gevels en, wie weet, sneeuw.

feeënbos

Elke stad heeft zijn eigen charme, plus een of meer eigen kerstmarkten. ’s Avonds zijn de musea, kerken en kastelen ook open als podium voor kerstconcerten of theater. Zo heeft Hannover maar liefst drie kerstmarkten, waarvan één in de dierentuin. Die in Celle is gehuisvest in een stoeterij (paardenhouderij voor raspaarden), met op de markt een kerstpiramide. In Goslar staan zo veel grote kerstbomen dat je je er in een feeënbos waant. En er is een ondergrondse kerstmarkt in de Roeder-Stollen van de mijn Rammelsberg. Natuurlijk kom je in Hameln de rattenvanger tegen.

Jägermeister

Genoeg van de gewone glühwein op de kerstmarkt? Geen  probleem: in Braunschweig hebben ze Braunschweiger Mumme (een speciaal moutbrouwsel), in Göttingen glühbier en vanzelfsprekend zorgt in Jägermeister-stad Wolfenbüttel de fameuze kruidenbitter voor een andere smaak in de glühwein. Met zo veel variatie stel je met gemak een heuse kerstmarktvakantie samen, met elke dag een andere kerststad. Dankzij het goede openbaar vervoer tussen de steden is de auto niet per se nodig; in de steden zelf is alles goed te belopen.

(Prijs)peiling                        

 • Afstand Utrecht-Hannover: 354 km
 • Rijtijd via Apeldoorn-Hengelo-Osnabrück-Hannover: 3.35 uur
 • Brandstofkosten: €40 (Euro95, verbruik 1:13, gebaseerd op de gemiddelde landelijke adviesprijs)
 • Treinretour Utrecht-Hannover: vanaf €78
 • Treinticket Nedersaksen: hele dag voor 2 personen €27; €4 voor elke volgende persoon
 • Kersthotelarrangement (beschikbaar in alle 9 steden): €99 per persoon
 • Minimumtemperatuur eind december/begin januari: -1 tot -2 °C
 • Maximumtemperatuur eind december/begin januari: 3-4 °C