icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke tipt 2 verrassende bestemmingen. In deze editie fietsbestemmingen: Hadrain’s Wall en Weinviertel.


Nu boeken: Hadrian’s Wall

hadrians wallOp de fiets langs de Romeinse muur 
Op de fiets dwars door Noord-Engeland langs Hadrian’s Wall, de muur die de Romeinse keizer Vespasianus liet bouwen om de barbaren buiten de deur te houden. Het is haast niet voor te stellen, maar de muur liep inderdaad van kust tot kust. Je kunt de wandelschoenen aantrekken of net als wij op de fiets de loop van de muur volgen.

Bewegwijzering
De bewegwijzerde fietsroute Hadrian’s Wall Cycleway is 278 km lang, maar hij volgt pas vanaf Bowness-on-Solway de lijn van de muur. Daar begonnen wij de goed bewegwijzerde fietstocht om in 4 dagen 160 kilometer te overbruggen. Met stops voor de bezienswaardigheden en inclusief enkele pittige trajecten is 4 dagen wel ruimschoots voldoende.

Op het eerste stuk zie je alleen iets van de muur terug in kerkjes en Lonecost Priory, waarvoor bij de bouw dankbaar gebruik werd gemaakt van de stenen uit de muur. Op de tweede en de derde etappe is de muur daadwerkelijk zichtbaar, maar vaak is het niet meer dan een schamel restant.

De oorspronkelijke muur was 6 meter hoog, 2,5 tot 3 meter dik en elke mijl waren er 2 mijltorens van 10 meter hoog, plus een mijlkasteel waar 10-20 soldaten bivakkeerden. En daarnaast een aantal forten met een graanopslag, de woning van de commandant en barakken voor de soldaten. Toegegeven wat minnetjes in vergelijking met de Chinese muur maar desalniettemin indrukwekkend. Vanaf Sewingshields mijlkasteel heb je een prachtig uitzicht over brede stukken muur.

Aanraders
Aanraders zijn verder de forten van Housesteads, Chester, Corbridge en het Roman Army museum. En ook de moeite waard zijn de talrijke uitzichten en het open Engelse landschap met fraaie dorpjes, waar altijd wel een gezellige pub wacht.

Aan afwisseling geen gebrek op Hadrian’s Walls Cycleway. Je rijdt echt door een dwarsdoorsnede van Engeland. Van de schorren en slikken in het westen via de heuvels en de knusse dorpen tot de havens aan de oostkust. Tip: wissel fiets -en wandeletappes af en laat je bagage vervoeren, want het gaat af en toe flink omhoog.

Prijspeiling

  • Overtocht IJmuiden-Newcastle met fiets in tweepersoons-binnenhut: €435 (retour, voor 2 personen in juli)
  • Trein Newcastle-Carlisle, inclusief fietsvervoer (gratis): €9-19 (afhankelijk van soort trein en tijdstip)
  • Fietsverhuur 4 dagen: €100
  • Bagagevervoer prijs: €5,75 per rugzak, per transfer
  • Gemiddelde maximumtemperatuur juli: 19 °C

Nu vertrekken: Weinviertel

weinviertelWijnfietsen in Oostenrijk
Ten noorden van Wenen ligt het Weinviertel, een heuvelachtig gebied dat zich leent voor mooie fietstochten. Het landschap is in vergelijking met de majestueuze berglandschappen in het westen en zuiden gewoontjes, maar heeft zeker zijn charme met de glooiende wijngaarden (waar heerlijke wijnen gemaakt worden), burchten, historische stadjes en dorpen.

En hoewel de naam Niederösterreich wellicht anders doet vermoeden, is het er zeker niet vlak. Een e-bike is een goed idee, tenzij je van sportieve uitdagingen houdt op de korte klimmetjes. Een voordeel is dat het er allesbehalve druk is. Anderzijds zou een beetje meer reuring voor sommige plaatsen niet gek zijn.

Bewegwijzering
Er is een ruime keuze aan bewegwijzerde fietsroutes. Naar elke wijnsoort is wel een route vernoemd. Met een afstand van 45-75 kilometer zijn de meeste routes goed in een dag te doen. Je kunt ook een meerdaagse route volgen, zoals de 420 kilometer lange Kamp-Thaya-March-route. Wijnliefhebbers zullen uitkijken naar het proeven van de Grüne Veltliner, de koningin van de Oostenrijkse wijnen, die hier top is. Om nog maar te zwijgen van het logeren op een wijnboerderij, wat op veel plaatsen mogelijk is. En wil je het je helemaal makkelijk maken, laat dan de bagage vervoeren.

Grens met Tsjechië
Bijzonder is het grensgebied met Tsjechië, waar tot ver in de vorige eeuw het IJzeren Gordijn opgetrokken was. Toen was het Weinviertel een uithoek waar alle wegen doodliepen op de grens. Dat merk je nog wel een beetje onder andere aan de rijke wildstand die al die tijd ongemoeid werd gelaten. Zo wemelt het er van de hazen. Dankzij de EU is de grens er nu net zo open als de onze met België.

Prijspeiling 

  • Afstand Utrecht-Retz 1075 km.
  • Rijtijd via Arnhem-Dortmund-Kassel-Leipzig-Dresden-Praag: circa 10,5 uur
  • Brandstofkosten: €120 (Euro 95, verbruik 1:13, gebaseerd op de gemiddelde landelijke adviesprijs)
  • Bagagevervoer: prijs €0,60 – €1.40 per stuk, per kilometer
  • Maximumtemperatuur eind juni/begin juli: 23 °C

 

Luchtvaartmaatschappij

 Prijs *

Transavia, Rotterdam - Wenen  

€173

KLM, Schiphol - Wenen

€193

EasyJet, Schiphol - Wenen

€229

* Prijs retourvlucht van 30 juni t/m 7 juli, met een koffer als ruimbagage. Peildatum 11 mei.