icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke tipt twee verrassende bestemmingen. In deze editie: Wales en Hamburg.


Hamburg-waterNu boeken: Hamburg

Hamburg is een levendige en bezienswaardige havenstad. Tijdens de Hamburg Cruise Days - wanneer een elftal grote cruiseschepen tegen de achtergrond van vuurwerk de Elbe opvaart en de mooiste gebouwen blauw verlicht zijn - is deze havenstad in optima forma zeker een citytrip waard.

Stoer en veelzijdig
Als oude Hanzestad met veel grachten en kanalen wordt Hamburg vaak vergeleken met Antwerpen, Venetië, Amsterdam en Rotterdam. Maar Hamburg is vooral zichzelf: robuust, sfeervol en bruisend. Aan de Elbe en in Speicherstadt draait alles om de haven en de handel, en staan veel oude pakhuizen. Een deel is verbouwd tot hippe theaters, restaurants en leuke musea. De gloednieuwe Elbphilharmonie aan het water kan zich meten met het Sydney Operahouse. 

De Altstadt en enkele exclusieve passages zijn een walhalla voor liefhebbers van winkelen. Sankt Pauli is dé uitgaansbuurt en de Reeperbahn is nu in trek bij een breed publiek na een flinke metamorfose. Hou je van kunst? Dan kijk je je ogen uit in het Bucerius Kunst Forum en de Hamburger Kunsthalle waar oude meesters als Cranach nooit ver hangen van de modernere zoals Munch, Van Gogh en Picasso. 

Cruise Hamburg 
Het hoogtepunt van de cruisehavendagen, te vergelijken met Sail, is de overweldigende Grande Parade van elf cruiseschepen. Samen hebben deze zeekastelen meer dan 17.000 passagiers aan boord wanneer ze binnenvaren tegen een decor van vuurwerk. Aan boord en op het land zijn 15 thema-eilanden, zoals: het beste uitzicht op de Elbe, dinner in the sky, art & culture en health & fitness. Uiteraard is er ook een entertainmentprogramma en ligt de loopplank uit om de schepen van binnen te bekijken. Aan land zet lichtartiest Michael Batz meer dan 100 gebouwen, kranen en bruggen in een blauw licht. Dit alles start op 1 september.     

Prijspeiling

Vlucht *

Prijs (retour)

Eurowings (Schiphol-Hamburg)

€158

* Van 7 t/m 11 september, exclusief ruimbagage. Peildatum 1 augustus. 

  • Taxi luchthaven – centrum: €30
  • S-Bahn (elke 10 minuten) luchthaven – centrum: €3,20.
  • Gemiddelde maximumtemperatuur in september: 18 °C

Wales-kustlijnNu vertrekken: Wales 

Wales en wandelen: een uitstekende combinatie. Zijn de bergachtige nationale parken Snowdonia en Brecon Beacons net iets te hoog gegrepen? Geen punt. Met adembenemende kustgezichten, schilderachtige haventjes, ruige kliffen en brede zandstranden is de kustroute een feest om te lopen. Bovendien is er volgens de Welsh altijd zonneschijn: regen noemen ze ‘liquid sunshine’.  

Steeds de blik op zee
Aan de ene kant de zee, aan de andere kant weilanden, heuvels en onverharde wegen. Het slingerende kustpad van Wales verveelt nooit: onverwacht duikt een haventje op verscholen in een baai, dan een prehistorisch hunebed of een mooi strand. En steeds is er de grillige klifkust. In totaal is het ‘rondje’ Wales 1100 kilometer. 

Wales Coast Path wordt in één adem genoemd met routes als de Inca Trail in Peru en Mount Kilimanjaro in Tanzania. Het Kustpad is opgeknipt in trajecten waarvan dat in het Nationaal Park Pembrokeshire Coast (265 km) een van de mooiste en meest gevarieerde is. Het fraaie traject van Fishguard naar Marloes is 90 km en goed in 4 à 5 dagen te doen. De route is uitstekend bewegwijzerd met een eikel als symbool. Op veel plaatsen cirkelen zeevogels zoals aalscholvers, en allerlei soorten meeuwen boven je hoofd (vergeet de verrekijker dus niet). Het getijdeverschil van maar liefst 10 meter maakt het verleidelijk om een stuk over het strand af te snijden, maar pas wel goed op dat de vloed je niet verrast. In Pembrokeshire rijden ‘s zomers drie keer per dag busjes langs de route: ideaal voor het stuk van en naar je logeeradres.  

Tip: plan je dag-etappes goed; er is niet altijd een B&B aan de kust, en laat je bagage vervoeren.      

 Prijspeiling

Vlucht *

Prijs (retour)

Schiphol- Cardiff (KLM)

€228

* Van 27 augustus t/m 2 september, inclusief een koffer (ruimbagage). Peildatum 1 augustus. 

  • Trein Cardiff - Fishguard retour €35
  • Bagagevervoer circa €10 per koffer (minimaal twee)   
  • Gemiddelde maximumtemperatuur eind augustus /begin september: 19 °C