icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke tipt twee verrassende bestemmingen. In deze editie: Schotse Hooglanden en Pfalz.


Nu boeken: Schotse Hooglanden

schotse-hooglandenDe Schotse Hooglanden maken hun robuuste imago meer dan waar. Met zeeën van ruimte, onbedorven plaatsjes, adembenemende kustgezichten, stille meren en innemende Schotten is het een wandelparadijs. Mits je tegen een stootje kunt, want er valt nogal eens een bui.

Munros
De Munros bestaan uit 283 bergtoppen hoger dan 3000 voet (circa 900 meter). Eind 19e eeuw inventariseerde Sir Hugh Munro ze allemaal. Na een handvol pioniers nam aan het eind van de jaren 80 het zogenoemde Munro bagging, alle toppen een keer beklimmen, een grote vlucht. Je zoekt zelf je weg naar boven en beneden en er is lang niet overal een pad. Wel zijn er inmiddels websites zoals www.walkinghighlands.co.uk waar je de routes van voorgangers kunt downloaden.

West Highland Way
Het kan ook veel minder inspannend, zoals op de West Highland Way van Milngavie, iets ten noorden van Glasgow, naar Fort William, in totaal 153 km. De route is goed bewegwijzerd, je logeert bij gastvrije B&B’s waar je vaak je kleren kunt laten wassen/drogen en je een uitvoerig ontbijt krijgt. Je kunt er voor kiezen om je bagage te laten vervoeren. Dan is 20 km per dag afleggen (ook voor niet-doorgewinterde wandelaars) te doen; we kwamen er volop 50+’ers tegen.

De route voert grotendeels over boswegen, paden waarover het vee gedreven werd, oude militaire wegen en een voormalige spoorlijn. Daarnaast zijn er smalle paden, zoals langs het eindeloze Loch Lomond en door het bos. De grote charme vormt het desolate, ruige landschap met afgeronde, groene heuvels en soms kale bergen. Het mooist zijn de verlaten valleien en venen waar nog wel wegen lopen maar de weinige huizen leeg staan. De nationale dichter Robbie Burns, werd geïnspireerd door dit landschap.

Evenementen
Ben je er tussen 20 en 29 mei, ga dan ook naar een van de evenementen van het door heel Schotland gevierde Burns Festival. Luister naar muzikanten in de achterkamer van een dorpspub, proef er een glas malt whisky en bezoek een kermis op de Green.

Tip: Met de Trailblazer Reisgids van de West Highland Way kun je eenvoudigweg niet verkeerd lopen.

 

Prijspeiling

Vlucht *

Prijs (retour)

EasyJet (Schiphol-Glasgow)

€123

KLM (Schiphol-Glasgow

€166

* Van 17 t/m 24 mei, met een koffer als ruimbagage. Peildatum 26 maart 2017. Op donderdag/vrijdag is KLM goedkoper.  

  • Taxi luchthaven – Milngavie: €24
  • Trein/bus Fort William - Glasgow airport: €48 (enkel)
  • Gemiddelde maximumtemperatuur in mei: 18°C

 

Nu vertrekken: Pfalz

amandelboomHet Mandelpfad, het amandelbloesempad, voert 77 kilometer lang over de Deutsche Weinstrasse, van Bad Durkheim tot Schwengen Rechtenbach. De beste periode voor deze wandeling is eind april, als de amandelbomen wit en zachtroze bloeien en zorgen voor een dito gekleurd tapijt op het pad. Dat verwacht je niet zo noordelijk.

Oude wijndorpen
De bloeiperiode van de amandelbomen geldt ook als de jaarlijkse opening van de Weinstrasse, dan openen alle proeflokalen hun deuren weer; de grotere zijn vaak het hele jaar open. De route voert door een cultuurlandschap bij uitstek. En heeft dankzij de met wijngaarden bedekte heuvels, de vele oude wijndorpen met vakwerkhuizen en de bloeiende amandelbomen een vleugje zuidelijke charme. De route slingert langs en over de heuvels en biedt zo steeds mooie panorama’s. Er zijn ook kortere lokale rondwandelingen en voor wie wel een paar dagen wil lopen zijn er wandelarrangementen met bagagevervoer. Je kunt het bagagevervoer overigens heel goed zelf los regelen; desgewenst wordt ook de wijn opgepikt die je onderweg gekocht hebt. Geen gek idee, want de Pfalz geldt als een van de beste Duitse wijngebieden. De Riesling, Weiss-, Grau- und Spätburgunder doen niet onder voor de Pinot Blanc, -Tokaj en -Noir van over de Franse grens in de Elzas, integendeel. Historische dorpen en enkele burchten zorgen voor afwisseling. Logeren doe je in stijl bij de wijnboeren: er is veel keus. 

Tip: laat de wijn die je onderweg koopt ophalen door de bagagevervoerder of doe het zelf met de auto. 
 

Prijspeiling

  • Afstand Utrecht – Bad Durkheim: 458 km.
  • Rijtijd via Venlo-Mönchengladbach-Koblenz-Mannheim: circa 5 uur
  • Brandstofkosten: €53 (Euro 95, verbruik 1:13, gebaseerd op de gemiddelde landelijke adviesprijs)
  • Gemiddelde maximumtemperatuur eind april/begin mei: 17 °C