icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nu boeken, nu vertrekken

Tweemaandelijkse rubriek van de Reisgids. Reisexpert Kees Verplanke geeft tips voor verrassende bestemmingen. In deze editie: Sevilla en Franse Alpen.


Nu boeken: Sevilla 

Semana-Santa-SevillaDe Semana Santa, de paasweek, dit jaar van 9 t/m 16 april, wordt groots gevierd in Spanje, met name in Andalusië. Nergens gebeurt dat zo spectaculair als in Sevilla.

Boeteprocessies

Het meest kenmerkende van de Spaanse Semana Santa zijn de boeteprocessies van de broederschappen, in totaal zo’n 60. Daarmee wordt op een uiterst barokke, emotionele manier het lijden van Christus herdacht. Zelfs min of meer herbeleefd, al oogt het van buitenaf als een kalme optocht. Vanaf de eigen kerk van de broederschap wordt een loodzwaar beeld, vaak een scène uit het lijden van Christus, te voet door de costaleros (de dragers) naar de kathedraal gedragen en weer terug. Als ze dichtbij passeren, hoor je ze ademen van inspanning. Daarachter lopen de overige, honderden leden van de broederschap in gewaden met puntmutsen op hun hoofd en een kruis of een kaars in de hand. Soms is er een muziekkapel met trompetten en/of trommels, soms ook is het een stille tocht.

Maagd Maria

Tot slot volgt het beeld van de Virgen, oftewel Maagd Maria, dat hardop geprezen wordt voor de schoonheid. Het is een overweldigende ervaring om dit mee te maken. Reserveren is een must, de Semana Santa wordt druk bezocht. Andere plaatsen in Andalusië die bekend staan om hun processies zijn Jerez de la Frontera en Malaga.

Tip: Ga kijken bij de kerk Hermandad de Santa Cruz waar de dragers enorm moeten manoeuvreren om het beeld zonder schade uit de kerk te krijgen.
 

Prijspeiling

Maatschappij

Reisdata

Vlucht

Prijs retourvlucht

Transavia

9 – 16 april

Amsterdam – Sevilla

€368

Ryanair

7 – 14 april

Eindhoven – Sevilla

€288

Vliegtijd 3 uur, prijs inclusief 1 stuk ruimbagage van 20 kg (peildatum 1 februari 2017)

- Bus luchthaven - centrum €4 (enkel)
- Taxi luchthaven - centrum €20 tot 25 (enkel)
- Minimumtemperatuur in april: 10 °C.
- Maximumtemperatuur in april: 22 °C.

 

Nu vertrekken: Franse Alpen

franse-alpenDe witte winter in de bergen kan erg koud zijn, maar is o zo mooi. Als je niet (alleen) van skiën houdt, maar wel graag de bergen in trekt en in een authentieke, rustige omgeving wilt verblijven zijn Valloire en de Haut-Maurienne een goede keuze.          

Ons kent ons

Waar Franse wintersportoorden als Tignes, Val d’Isère en Val Thorens gebouwd zijn voor grootschalig skitoerisme, ademen de Valloire en de plaatsen in de Haut-Maurienne nog lokale sfeer in de dorpskern met een kerk, een markt en smalle straatjes met oude huizen. Toch draait het ook hier om het toerisme: er zijn diverse restaurants, hotelletjes en veel privé-appartementen. En ons kent ons: de vrouw die voor het appartement zorgt, heeft nog een winkeltje, terwijl manlief skileraar is of gids.

Wandelen, langlaufen en sledetochten

In de zomer staat Valloire met de Col du Telegraphe en de Col du Galibier vaak op het routeschema van de Tour de France. In de Haut-Maurienne is dat met de Mont Cenis en de Col d’Íseran soms ook het geval. In de winter loopt de weg er echter dood en heerst er rust: de paswegen liggen onder een dikke laag sneeuw. Je kunt bij Valloire en bij Lanslebourg en het schilderachtige Bonneval-sur-Arc skiën, maar de oppervlakte aan pistes is beperkt. Je kunt er wel op andere rustiger manieren van de prachtige omgeving genieten, zoals op sneeuwschoenen. Je kunt gebruikmaken van de liften om op hoogte te komen en bereikt plekken die voor skiërs verboden terrein zijn. Bessans in de Haut-Maurienne staat bekend als langlaufmekka vanwege het omringende plateau, er is zelfs een biathlonstadion (langlaufen afgewisseld met schieten). Bijzonder zijn de zeer rustgevende wandelingen met lama’s bij Valloire, bergdieren bij uitstek en zeer volgzaam. Nog meer tot de verbeelding spreekt een sledetocht door het sneeuwlandschap van de Mont Cenis. De slee wordt getrokken door tien husky’s, die zichtbaar in hun element zijn.

Tip: Valloire: brouwerij Galibier. Hier proef je in ontspannen sfeer de ter plekke gemaakte biertjes tussen de brouwketels en lagertanks proeven.              

Tip: Haut-Maurienne: Bonneval-sur-Arc. Maak een dorpswandeling door de autovrije straatjes en neem een drankje bovenaan de lift met een mooi uitzicht over het dorp.   

Prijspeiling                    

  • Afstand Utrecht-Valloire 1090 km, en naar Lanslebourg/Mont-Cenis (in Haute-Maurienne) 1120 km
  • Rijtijd via Brussel-Luxemburg-Nancy-Dijon-Lyon: 9 à 10 uur
  • Brandstofkosten: €140 (Euro 95, verbruik 1:13, gebaseerd op de gemiddelde landelijke adviesprijs)
  • Peage (tol): €55
  • Minimumtemperatuur eind februari/begin maart: -5 °C
  • Maximumtemperatuur eind februari/begin maart: 6 °C