icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ontdek Waterland: Routes

Waar Amsterdam ophoudt begint Waterland, dat zijn naam alle eer aandoet. Waar je ook bent, je ziet altijd wel een sloot, vaart of kreek. Het opvallende is dat je zo dicht bij Amsterdam echt op het platteland bent. Het lijkt wel gemaakt om te fietsen, wandelen en varen. Deels is dat ook zo, recreatiegebied Het Twiske is speciaal aangelegd voor recreatie.

waterland-RG-9

Route 1 - Fietsroute, 49 km
Vanuit 'de schilderachtige hoofdstad' Broek in Waterland gaat het langs fraaie dorpen en steeds langs het water naar het gezellige Holysloot. Let op: het pontje vaart niet altijd maar over de Oude Zuiderzeedijk is het ook genieten geblazen. Bij Ilpendam en Watergang varen de veerboten vrijwel altijd overdag.

Het mooiste van Waterland
Knooppunten: 1-41-40-42-43-44-78-79-77-52-53-54-55-2-22-21-15-16-19-20-4-38-37-1.
 

Route 2 - Wandelroute, 16 km
Vanaf de parkeerplaats in het park is het even zoeken naar de route. Ook al is het Twiske aangelegd en is de bebouwing nooit ver weg, toch waan je je in de natuur, net als de vele vogels. Het Trekvogelpad dat je lang volgt, doet zijn naam dan ook eer aan.

Twiskeroute
 

Route 3 - Kanoroute, 12 km
De route begint bij kanoverhuur Waterland in Broek in Waterland. In het begin vergaap je je aan de mooie huizen van het stadje, maar eenmaal buiten is het een al groen om je heen met vogels op ooghoogte. Zuiderdorp en Holysloot zijn de plaatsen om een terrasje te pikken. 

Route: Broek in Waterland- Zuiderdorp-Holysloot- Broek in Waterland 

Extra: Kaas, victorie en vintage in Alkmaar. Download gratis het hoofdstuk 'Alkmaar' (pdf) uit het Consumentenbond-boek 'De mooiste Nederlandse steden'.