icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Oud en Nieuw vieren in het buitenland

Oudjaarsavond eens elders vieren zonder conference op tv, oliebollen, familie en buren? De dagen rond Oud en Nieuw lenen zich bij uitstek voor een stedentrip. Hier onze ervaringen in zeven Europese hoofdsteden.

oudejaarsavond 2

Bepaalde tradities rond de jaarwisseling vind je in alle Europese landen. Bijvoorbeeld champagne - of een vergelijkbare drank - drinken, en vuurwerk om middernacht. Maar er zijn ook verschillen: oliebollen en appelflappen zijn typisch Nederlands, net als zelf vuurwerk afsteken. Dat gebeurt in het buitenland vaak georganiseerd.

Berlijn: glühwein en worst

Berlijn biedt in de donkere dagen rond Kerst veel winterse gezelligheid. Op diverse plekken in het centrum staan kraampjes met glühwein en worst, zoals langs Unter den Linden. Ook zijn er kerstmarkten: de Potsdamer Platz heeft één van de grootste wintermarkten. De dagen voor Oud en Nieuw zijn er veel concerten, onder andere in Schloss Charlottenburg. Op Oudjaarsavond is de Brandenburger Tor het centrale punt. Enorme mensenmassa’s verzamelen zich langs de Strasse des 17 Juni in Tiergarten. Men luidt het nieuwe jaar luidruchtig in met veel sekt en zelf meegebracht vuurwerk dat zo tussen de mensenmenigte wordt afgestoken. Oppassen dus!
www.berlin.de 

Rome: linzen eten

Rome is ook in de winter sfeervol. Er zijn kerstmarkten, onder andere op de Piazza Navona. En er staan kerststallen zoals bij de Spaanse Trappen en een levensgrote op het plein voor de St.Pieter. Op Oudjaarsavond (San Silvestre) is het traditie om linzen met gekruide worst te eten, dat zou geluk moeten brengen in het nieuwe jaar.

Romeinen gaan ook uitgebreid dineren in restaurants met familie en vrienden. Voor San Silvestre hebben de restaurants speciale menu’s en het is raadzaam tijdig te reserveren. Rond middernacht toost men doorgaans met spumante. Vuurwerk wordt op meerdere plekken georganiseerd afgestoken, onder meer op het Piazza del Popolo en op het Piazza del Quirinale. Op dit laatste plein vindt ook ieder jaar ’s avonds een klassiek concert plaats. En ben je op tijd wakker dan kun je op 1 januari ‘live’ aanwezig zijn bij de nieuwjaarswens van de paus.
www.turismoroma.it 

Londen: vol tradities

Zo rond de Kerst is het goed toeven in Londen. De stad is mooi versierd en de winkeliers beleven hoogtijdagen. Bekijk in elk geval de prachtige en beroemde etalage van warenhuis Harrod’s. Op 31 december zijn veel Londenaren ’s avonds op straat te vinden. Om 24.00 uur verzamelen ze zich voor het bekijken van het vuurwerk bij de London Eye (het reuzenrad aan de Theems) of ze tellen af bij de Big Ben.

Tijdens het afscheid van het oude jaar klinkt vaak Auld Lang Syne, een melancholisch lied over voorbije tijden. Zelf vuurwerk afsteken is geen gewoonte. Reken op grote drukte in de metro na twaalven ‘s nachts. Op 1 januari is er (sinds 1987) 's ochtends de New Year Parade met dansers, clowns, acrobaten en drums. De optocht vertrekt om 12.00 uur vanaf Green Park Tube station en eindigt een ruime drie uur later op Parliament Square.
www.visitlondon.com

Brussel: kraampjes en kerststallen

Op veel plaatsen in de Belgische hoofdstad staan kerststallen. Gezellig, ook op Oudjaarsavond, is de markt met eetstalletjes en kraampjes met geschenken op het St. Katelijneplein, de Vismarkt en rond de Beurs. De Grote Markt is jaarlijks het toneel van een klank- en lichtspel. Op het moment suprême op de 31ste verzamelen de Brusselaren zich op de Place de l’Albertine en andere plekken in de benedenstad. Daar heb je goed zicht op het grote vuurwerk dat afgestoken wordt op de Kunstberg.
www.plaisirsdhiver.be

Parijs: diner reserveren

De meeste Fransen vieren Oud en Nieuw thuis en dus is het op Oudjaarsavond vrij stil op straat. Degenen die niet thuis zijn dineren doorgaans uitgebreid met grote groepen vrienden in restaurants. Voor deze speciale avondvullende diners moet je vooraf reserveren. De Champs Elysees met sfeervolle lampjes in de bomen en een plek met uitzicht op de Eiffeltoren zoals Palais de Chaillot zijn rond middernacht de ‘places to be’, maar het vuurwerk is niet erg spectaculair. Na twaalven zijn er ineens veel mensen op de been en dat valt vooral op in de metro.
www.parisinfo.com

Praag: dé winterstad

Praag is een echte winterstad met gezellige kroegjes waar vaak de openhaard brandt en met veel kraampjes waar glühwein en warme chocolademelk wordt verkocht. Ook zijn er talrijke kerststallen en kerstmarkten, bijvoorbeeld op het Staremestske Namesti (Oude Stadsplein). Praag wordt druk bezocht in deze tijd van het jaar. Rond middernacht verzamelen de mensen zich op de bruggen en langs de Moldau want daar heb je het mooiste zicht op het vuurwerk. Goede alternatieve plekken om het nieuwe jaar in te luiden zijn boven bij het kasteel (Hradcany) en op het Staromestske Namesti. Behalve een ‘georganiseerd’ vuurwerk wordt er ook veel zelf afgestoken en dat gaat er soms vrij heftig aan toe.
www.prague.eu

Wenen: walsen bij de podia

Wenen is een stad met ouderwetse charme en dat past goed bij de kersttijd. In december en januari zijn enkele straten in het centrum sfeervol versierd en verlicht, zoals Graben waar lampjes hangen in de vorm van kroonluchters. Op de middag en avond van 31 december is er door de stad een route uitgezet (het Silvesterpfad) langs diverse podia waar uiteenlopende optredens worden verzorgd.

Er staan her en der kraampjes met glühwein en punch, te koop in een speciale mok. Het varken wordt als gelukssymbool beschouwd en daarom zijn op veel plaatsen kleine - glazen of porseleinen - varkentjes te koop. Bij het Rathaus kun je een spoedcursus Weense wals volgen in de buitenlucht: handig voor ’s avonds want om 24.00 uur klinkt na het klokgelui van de Stephansdom de muziek van de 'schöne blaue Donau' en wordt er spontaan gewalst.

En natuurlijk is er vuurwerk. Het Nieuwjaarsconcert kun je de volgende dag op een groot scherm zien bij het Rathaus, want er zelf bij zijn betekent diep in de buidel tasten en zeker een jaar van te voren reserveren.
www.wien.info