icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Kop van Overijssel

Het noordwestelijk deel van Overijssel heeft een gevarieerd landschap met bossen, akkers, moerassen, meren, kanalen en sloten. Veelal omzoomd door een gouden rand van riet. De moerassen trekken zeldzame vlinders, vogels en otters. Niet alleen per boot, maar ook te voet of per fiets kun je genieten van dit landschap, dat tot stand is gekomen door natuurlijke én menselijke invloeden: de Weerribben en de Wieden zijn het resultaat van jarenlange turfwinning.

overijssel

Route 1: Wandelroute – 15 km

Deze wandeling is een combinatie van verschillende routes van het wandelnetwerk. Mooie stukken bos, doorkijkjes over akkers, heide en riet. Je loopt langs buurtschap Eese. Het deel ten zuiden van de snelweg is minder aantrekkelijk en gaat veelal over asfalt. De rest van de wandeling bestaat grotendeels uit onverharde bospaden.

De horeca is niet verspreid over de route, maar geconcentreerd aan het begin/einde van de wandeling – als je start bij Hotel Huis ten Wolde.

Wandelroute De Woldberg (pdf).
Vanaf station Steenwijk loopt een vergelijkbare NS-wandeling.

Route 2: Fietsroute – 50 km

De route begint met rechte wegen langs weilanden. Ben je eenmaal het bord ‘NP Weerribben-Wieden’ gepasseerd, dan wordt het echt mooi. Moeraslandschap met riet, bomen en vogels. En natuurlijk heel veel water, waarin het ’s zomers druk is met kano’s en bootjes. De route gaat van Ossenzijl tot het gehucht Nederland langs het water. Blokzijl is een prima pleisterplaats.

Als je met het veertje bij Jonen het water bent overgestoken, word je weer omgeven door het typische moeraslandschap. Het laatste deel van de route bestaat weer uit lange, rechte wegen. De route gaat niet door het meest karakteristieke deel van Giethoorn, maar dat is een kleine omweg zeker waard.

Knooppunten: 24-23-21-20-13-11-10-14-42-41-43-44-51-52-53-60-62-39.

Zie ook de Weerribben-route (pdf) met ander startpunt. 

Route 3: Fietsroute – 40 km

Na de start in Giethoorn fiets je net als bij route 2 langs veel moerasgebieden, en tussen wieden (dialect voor wijden: plassen) door. De moerasgebieden zijn net iets minder overweldigend dan in de Weerribben, maar vaarders kunnen hier hun hart ophalen. Het bezoekerscentrum bij Sint Jansklooster is een leuke onderbreking van de route. Je kunt de watertoren beklimmen, over flora en fauna leren, varen of thee-met-iets-lekkers nuttigen.

Via Moespot gaat het richting Jonen, waar de route hetzelfde is als route 2 tot aan Giethoorn. De routes kunnen gecombineerd worden. Er zijn veel horecagelegenheden: in Giethoorn, rond de meren, Belt-Schutsloot en in het karakteristieke Zuiderzeestadje Vollenhove. Om Vollenhove aan te doen, moet je bij Moespot even van de route afwijken. 

Knooppunten: 62-64-65-45-63-94-84-82-81-75-51-52-53-60.

Zie ook de Wieden-route (pdf), met een ander startpunt en andere richting.

Extra onderdak

De Imme
De eigenaren van deze prachtig gelegen B&B halen je met een boot op uit Kalenberg. De vrij eenvoudige kamers zijn ook geschikt voor gezinnen of (kleine) groepen. Boot of fiets te huur, en vanaf voorjaar 2017 is er een sterrenwacht.

De Opkikker
Boerderij met 5 kleurrijke kamers. Er worden ook diverse trainingen gegeven. De Opkikker ligt tussen de weilanden, maar wel centraal tussen de Weerribben en de Wieden. 

Het Rietershuijs
Hotel in het charmante dorpje Kalenberg. 5 kamers met balkon, waarvan 3 met uitzicht op het water. Er is een restaurant en kano-, sloep- en fietsverhuur.