icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ontdek de Utrechtse Heuvelrug: Routes

De Utrechtse heuvelrug doet zijn naam eer aan. Al is het minder hoog dan in Zuid-Limburg, je hebt er volop plezier van je e-bike of versnellingen. Dankzij de variatie met bos, heide, veenplassen, stuifzanden, landgoederen, mooie stadjes en een grote rivier is het een eldorado om te fietsen en te wandelen.

Gepubliceerd op:29 september 2016

Utrechtse Heuvelrug

Route 1 – Wandelroute -12 km

Vanuit Leersum ga je, met de wandelgids van Gegarandeerd Onregelmatig in de hand, meteen het bos in. En ja de beloofde 85% zandpadgarantie klopt! Heerlijk rustig is het onderweg want er zijn zelfs amper fietspaden. Alleen het laatste deel gaat door een fraaie woonwijk. Onderweg zijn de veenplassen op de hei en de zandverstuiving leuke landschappelijke verrassingen. Let op: van 15 maart tot 1 augustus is het pad over de smalle kade tussen de veenplassen afgesloten vanwege het broedseizoen.

Leersumse Veld. Route 11 uit Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Route 2 – Fietsroute-44 km

De landgoederen waarover een flink deel van de route gaat, staan borg voor variatie met hun weilanden, stukjes bos, beukenlanen, boerderijen en niet in de laatste plaats de landhuizen. Het bekendst is Broekhuizen waar Heel Holland Bakt wordt opgenomen. Onderweg nodigen talrijke bordjes uit voor een wandeling door het zogenoemde slagenlandschap met zijn smalle weilanden, houtwallen en rijen knotwilgen. Vanaf Driebergen gaat het vooral over smalle paden dwars door het bos.

Landgoederen en uitgestrekte bossen

Knooppunten: 8-10-9-59-5-4-96-79-80-1-2-3-6-7-70-8

Route 3-Fietsroute-40 km

Ook deze route voert eerst over 2 landgoederen, Darthuizen en Sandenburg, om vervolgens het gezellige Wijk bij Duurstede te doorkruisen. Daarna volgt een lang stuk over de dijk met vooral uitzicht over de uiterwaarden (en helaas niet vlak langs de Nederrijn). Amerongen is het volgende bekoorlijk stadje met een fraai kasteel. Daarna gaat de route over bospaden, maar naar onze zin nét iets te vaak over asfaltwegen in het bos.

Uiterwaarden, mooie stadjes en bos

Knooppunten: 8-9-13-14-15-17-5-42-43-20-66-67-68-12-71-70-8