icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Harz

De dichtbeboste heuvels en bergen van de Harz (tot zo’n 1140 meter) zijn een wandelgebied bij uitstek. Vakwerkstadjes, oude mijnen en stoomtreinen zijn leuke doelen voor een uitstapje. Rustig is het er zeker, soms zelfs wat té.

harz

Van mijnbouwmekka tot nationaal park

Je kunt je haast niet meer voorstellen dat de Harz eeuwenlang een grauw mijnbouw- en industriegebied was, zo groen en stil is het er nu. Verbazingwekkend hoe snel de natuur zijn rechten hernomen heeft. De oude vijvers en kanaaltjes die de watermolens in de mijnen voedden zijn inmiddels opgeslokt en omlijst door groen.

De goede paden - perfecte bewegwijzering, traditionele Waldgaststättes die je op elke wandeling aantreft - de bossen en de vele routes maken de Harz tot een waar wandelparadijs. Bezoek een museummijn zoals Rammelsberg bij Goslar waar je ook ondergronds kunt. Of het stadje Clausthal-Zellerfeld dat in zijn soberheid nog de sfeer van de mijnbouw ademt.

Een must is ook hoofdstad Goslar; de monumentale vakwerkhuizen getuigen er van de vroegere rijkdom. Net buiten het nationaal park ligt Wernigerode met de fraaie markt en het kasteel. Hier is in de straten de DDR nog tastbaar. En al is een wandeling naar de top van de Brocken het mooist, een ritje over de smalspoorbaan met de glimmende stoomtrein heeft ook zijn charme.

Extra Hotels

Goslar
Kaiserworth****
De rijk versierde gevel van het in een 15e-eeuws,roestrood patriciërshuis ondergebrachte hotel domineert de markt. Er zijn 65 comfortabele, elegant ingerichte kamers. Met uitgebreid ontbijt, restaurant en café.

Goldene Krone***
Pension met 16 verzorgde, maar niet bijzondere kamers in een 18e-eeuws vakwerkhuis in het oostelijk deel van de oude stad.

Bad Harzburg
Victoria***
Bedaagd hotel aan de hoofdstraat boven een oosters restaurant. De eenvoudig ingerichte kamers zijn aan een opknapbeurt toe. Prima ontbijt.

Wernigerode
HKK Wernigerode****
Groot modern hotel met verzorgde, eigentijds ingerichte kamers. Ingesteld op busgroepen. Matig ontbijt. Met 2 restaurants, een Bierstube en een discotheek.

Alt Wernigeroder Hof***
Tegenover het HKK hotel gelegen traditioneel hotel met verzorgde, knusse kamers. Uitgebreid ontbijt en gastvrije ontvangst.