icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Langhe Roero

Of de Langhe Roero met wijngaarden, hazelnootbomen en eikenbossen het mooiste deel van Piëmont is, daar valt over te twisten. Maar het lekkerste deel is het zeker dankzij de uitgelezen wijnen van de Nebbiolo-druif en de witte truffels van Alba. En het restaurant waar je aanschuift kan nog zo eenvoudig zijn, de gerechten smaken er altijd even goed.

langhe roero

Het beste van Piëmont

Het prachtige landschap met wijngaarden tegen de heuvels is in de loop van de eeuwen gemaakt door vele generaties wijnboeren. Dat het echt bijzonder is, blijkt uit de opname in de werelderfgoedlijst van Unesco. Tussen de wijngaarden liggen schilderachtige borghi, dorpjes op een heuvel.

De Langhe Roero leent zich bij uitstek voor lange wandelingen. Overal staan bordjes die naar een cantina verwijzen, een wijnboerderij waar je gastvrij ontvangen wordt en kunt proeven en kopen. Verblijven doe je uiteraard ook op een wijnboerderij, waar de kwaliteit van het eten weinig onderdoet voor die van de wijn. In levendige marktstadjes als Bra, Asti en vooral Alba is het wat levendiger.

Alba staat in oktober in het teken van de witte truffels die hier gevonden en verhandeld worden en terecht de bijnaam 'het witte goud' hebben gekregen: voor een onsje betaal je algauw zo’n €420. Een zwarte truffel heb je soms al voor een tientje, heerlijk door een omelet en pasta.

Extra Tips

Ceva
Casa Vigna
Prachtig gelegen boerderij met drie eenvoudige huisjes, een groter huis en 2 kampeerplaatsen in een kleine wijngaard in de heuvels bij Ceva. Het uitzicht op het paradijselijke terreintje en de bergen aan zee is magnifiek.

Gastvrije ontvangst door Jaap en Astrid met een fles zelfgemaakte wijn.

Montforte d’ Alba
Tenuta Pianpolvere
Cantina waar je ontvangen wordt alsof je thuis komt. Heel de familie geeft acte de présence en je mag alle wijnen proeven; van de eenvoudige rode landwijn tot de voorname Barolo van 8 en 10 jaar oud. En er komt worst en kaas op tafel en een espresso bij het afscheid. Italiaanse gastvrijheid in optima forma.

Vanwege de redelijke prijzen voor de wijn een goed adres om wat flessen mee te nemen!