icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Ontdek Westerwolde

Westerwolde lag eeuwenlang geïsoleerd tussen immense hoogveenmoerassen. Het landschap veranderde amper. En wat veranderde - zoals de beken die gekanaliseerd werden - is onder het beheer van natuur- en landschapsorganisaties in de oude staat teruggebracht.

Het gevarieerde landschap en de rust maken Westerwolde bij uitstek geschikt voor wandelen en fietsen. 

westerwolde

Route 1 – Wandelroute - 14 km

Vanaf het parkeerterreintje aan het kanaal bij Onstwedde gaat het eerst een stuk langs het Musselkanaal, maar daarna houdt het draaien en keren niet meer op. De variatie is enorm: houtsingels, beekjes, kleinschalige akkers en weilanden omlijst door bomen, stukjes bos, houtwallen, boerderijen en vennen.

De route gaat grotendeels over onverharde paden en soms dwars door de velden. Mooier kun je niet lopen op het platteland.

Route Giezelbaarg Onstwedde.

Route 2 – Fietsroute - 63 km 

Deze dagvullende route biedt volop variatie: nu eens rijd je door een weids landschap waar de tractor een stipje aan de horizon is; dan weer door een stuk bos of langs een riviertje. Vaak heb je de weg of de onverharde paadjes voor jezelf.

Natuurlijk zijn er ook cafeetjes en restaurants. Leuke stops zijn het bekende vestingstadje Bourtange en het middeleeuwse klooster van ter Apel.

Knooppunten: 33-14-41-55-44-15-16-33-34-19-30-17-18-24-27-35-34-33.

Route 3 – Wandelroute - 12,5 km

Uitgangspunt is de TOP (Toeristische Overstap Plaats) bij het klooster van Ter Apel. De route gaat een flink stuk door het bos maar ook langs de Ruiten Aa die hier ontspringt, de Bosbeek, en door groen omzoomde kanalen. Onderweg kom je niets tegen, maar aan het eind wacht in Hotel Boschhuis de koffie met taart.

Route De Bosbeek.

Extra onderdak

Onstwedde/Wessinghuizen
B&B De Drie Aa’s
Een eenvoudig B&B-appartement en een mooi ingerichte minicamping in het boerderijdorpje Wesssinghuizen. Gastvrije ontvangst.

Jipsinghuizen
Hotel de Waalehof
Hotel in een boerderij met 5 eenvoudig ingerichte kamers en 5 ruime appartementen. Mogelijkheid tot kano- en fietshuur. 

Bourtange
Herberg de Staakenborg
Eenvoudige, maar verzorgde kamers en appartementen in kleine huisjes bij een sfeervol ingerichte herberg onder de spanten van de schuur. Een kilometer buiten de vesting van Bourtange.