icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Reisziekten voorkomen

Bij ziekten en infecties op reis denk je al snel aan exotische landen in andere werelddelen. Maar ook in Europa loop je risico. Waar vind je informatie en hoe zorg je ervoor dat je optimaal beschermd bent?

Gepubliceerd op:27 september 2018

04-reisziekten-inenten

De site van Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers (LCD) is het beste startpunt. Je vindt er per vakantieland informatie over de daar voorkomende ziekten. Voor West-Europa gelden bijna geen bijzonderheden, maar dat is in sommige Zuid- en Oost-Europese landen wel anders. Zo kun je in Kroatië, Griekenland, Bulgarije en Turkije besmet raken met Krim-Congo-hemorragische koorts, een serieuze infectieziekte waar overigens geen vaccin voor is. Win daarom ruim voor vertrek (zo’n zes weken) een persoonsgebonden advies in van een gekwalificeerd adviseur.

Er zijn ook andere ziekten waar geen vaccin voor is, zoals malaria en knokkelkoorts. Dan is het zaak je te beschermen door insecten op afstand te houden. Word je toch gestoken of gebeten, en ben je mogelijk besmet met rabiës of zijn er symptomen van bijvoorbeeld malaria, laat dan zo snel mogelijk een diagnose stellen. Los van vaccinaties en voorzorgsmaatregelen is een goede hygiëne vanzelfsprekend essentieel.

Terug naar Reisgidsplus.nl