icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Routes in Drenthe

Drenthe staat bekend om de vele mooie fietsroutes door bossen en over heide. Maar ook diverse musea en monumenten zijn zeer de moeite waard, zoals het indrukwekkende Herinneringscentrum Kamp Westerbork en ‘pauperparadijs’ Veenhuizen.

06_drenthe-02

Route 1 - 33 km fietsen

Smaakroute Veenhuizen
Eigenlijk verdient de Smaakroute zijn naam alleen in Veenhuizen, vooral dankzij Brouwerij Maallust in de oude graanmalerij. Het is het biermekka van de liefhebber die hier de smaakvolle biertjes komt proeven. Verder passeert de route het knusse theehuis de Bosrand. Voor een ander leuk adres, de Jufferen Lunsingh, moet je even zoeken, want het ligt niet aan de route. Het mooiste is de route over de vrij liggende fietspaden, van iets voor Langelo tot het boerderijdorp Peest.

Route: folder VVV Veenhuizen (€2); knooppunten vanaf Gevangenismuseum Veenhuizen:
78-88-86-65-70-94-48-15-46 (volg hier Peeze, 47 niet aangegeven) 47-43-84-63.

Route 2 - 15 km wandelen

Elfhunebeddentocht 
Uitgangspunt, en zelf ook een must, is het Hunebedcentrum in Borger. Het eerste stuk van de route richting Drouwen, door stukjes bos met uitzicht op de akkers, is meteen het mooiste. Je ziet in ieder geval veel hunebedden, waarvan die voor Drouwen de mooiste zijn, vooral dankzij de locatie onder de bomen: een prachtplek.

Bekijk de Elfhunebeddentocht (pdf). 

Route 3 - 40 km fietsen

Het mooiste van de Dwingelderveldroute
Met een kleine inkorting is dit traject het neusje van de zalm van de Dwingelderveldroute. Deze met groene bordjes bewegwijzerde route heeft veel vrij liggende fietspaden. Je krijgt een goede indruk van het natteheidegebied met diverse plassen. Wissel de fietstocht af met een korte wandeling, bijvoorbeeld over een vlonderpad. De esdorpen Dwingeloo en Ruinen, beide met een grote brink, en het verstilde Anholt zorgen voor variatie. 

Route: folder VVV Dwingeloo (€2); knooppunten vanaf de Brink in Dwingeloo:
93-86-83-43-32-58-59-61-91-85-53-54-57-56-84-78.

Lees het volledige artikel over de routes in Drenthe in Reisgids 2 - 2018 (pdf, alleen voor Reisgids-abonnees)

Terug naar reisgidsplus.nl