icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sicilië smaakt naar (nog) meer

Je kunt het eiland in een week rondrijden, maar dan ben je vooral onderweg en doe je Sicilië en - veel erger – jezelf tekort. Kies liever voor een deel en ga, net als wij deden, terug voor ’de rest’.

Gepubliceerd op:22 augustus 2018

sicilie-etna-catania

Na een vorig bezoek aan de minder bekende baroksteden en Syracuse met zijn rijke Grieks verleden waren we terug. Barok, de voor velen overdadige stijl, is Sicilië op het lijf geschreven. Rijk, haast buitenissig, vertoon en uitbundigheid. Dat geldt hier eigenlijk voor het hele leven. Als we het oude deel van Enna inlopen zwaaien de deuren van de San Francesco di Paola open: een bruiloft. We kijken onze ogen uit: prachtig geklede, opgemaakte en gekapte dames in avondkleding die niet onderdoen voor de bruid en stoere mannen in maatpakken. Ballonnen. confettibommen, fotografen, een prachtige oldtimer. Hoe barok wil je het hebben? Treffender kan de kennismaking met het grootste eiland in de Middellandse zee niet zijn.

Aan de voet van de Etna
Na een drukke tijd in Nederland van werken en veel afspraken willen we eerst rust. Antico borgo Petralia aan de voet van de Etna blijkt daar de perfecte keuze voor. We worden onthaald door de even charmante als gastvrije Anna, die er alles aan doet om het je naar de zin te maken. De kamer is prima, maar vooral de vele zitjes op het terrein, het zwembad, en de attente service zijn bijzonder. Je kunt kiezen waar je je tafel wilt (laten) zetten en als we ‘s ochtends op de vraag of we cappuccino willen, antwoorden dat we eerst even gaan zwemmen, krijgen we de cappuccino daar geserveerd. De eerste 2 dagen hebben we dan ook geen behoefte eropuit te gaan. Op aanraden van onze gastvrouw maken we wel een privé-excursie met een lokale gids naar de Etna: interessant en indrukwekkend. Het slaperige stadje Zafferana Etnea is aardig voor een drankje of om te lunchen en dichtbij is het leuk om op een wijntour de uitstekende wijnen bij Barone di Villagrande te proeven. Wat verder weg is het mooi gelegen Taormina een must, waarbij je de drukte voor lief moet nemen. Op de terugweg volgen we de borden naar de Gole (kloof) dell’ Alcantara. Je kunt er aan het water zitten, maar veel leuker is meegaan met een zogenoemde laarzentour: de gids leidt je langs en door de snelstromende rivier.

Fameuze tempels
Bij Agrigento strijken we neer bij Le case di Ela in Villaggio Mosè, waar we de fameuze tempels ‘s avonds zien liggen. Villaggio Mosè verdient niet bepaald de schoonheidsprijs, maar met het appartement van Ela is niets mis. Van de 8 appartementen is er, behalve het onze, maar één bezet door een Amerikaans gezin dat doorgaans op pad is. Zodoende hebben we het zwembad en de tuin bijna voor onszelf. De enige pre van Villaggio Mosè is een geweldige vishandel met verse tonijn, zwaardvis en garnalen zo van de boot. Uiteraard trekken we een halve dag uit voor de tempels en het middeleeuwse Agrigento.

Levendige plaatsjes
Op de noordwestpunt van Sicilië is Scopello, een idyllisch dorpje hoog op de kust, onze verblijfplaats. Pensione Tranchina is er een knus adres, waar je ‘s avonds kunt aanschuiven voor het diner. Veel levendiger zijn de terrasjes op het pleintje (meer een binnenplaats) een steenworp verderop, de ideale plek voor een aperitief met antipasti. De voornaamste reden voor ons verblijf hier is Nationaal Park Zingaro: daar kun je een even spectaculaire als pittige kustwandeling afwisselen met een duik in een van de baaitjes. Veel minder inspannend is een boottocht langs de kust vanuit Castellammare del Golfo.

We ronden onze vakantie af in Enna bij La Casa del Poeta, een heerlijk adres met een zwembad en uitzicht op de akkers en cipressen. Bij ons vorige bezoek zijn we gevallen voor Enna, dat niet erg in trek is bij toeristen. Prima wat ons betreft, zo blijft de levendige heuvelstad authentiek. Vooral ‘s avonds als de zon onder is, bruist het in de oude stad.

Zeker weten dat we nog een keer teruggaan voor onder andere Palermo en Cefalù!

Ga naar Reisgidsplus.nl